religie

Prominente vrouwelijke evangelicals vallen hun Trump-supportende mannen af

Donald Trump kust zijn vrouw Melania.Beeld AFP

Dat veel evangelicals Donald Trump na zijn poesjesuitspraak zwijgend blijven steunen, gaat een aantal prominente vrouwen uit de conservatief-christelijke kring te ver. Zij roepen hun mannelijke collega's tot de orde. 'Wie komt er nu voor ons op?', vraagt evangelist Beth Moore zich af.

"Bedenk hoe geaccepteerd het objectiveren en verlagen van vrouwen is, als zelfs christelijke leiders het geen big deal vinden," schreef Moore op Twitter. De bekende Amerikaanse evangelist en schrijfster is zelf slachtoffer van seksueel misbruik. Zij vindt dat haar mannelijke collega's vrouwelijke evangelicals afvallen door te zwijgen.

Zij reageert uiteraard op de audio-opname uit 2005, die dit weekend opdook en waarin Trump vertelt hoe hij met vrouwen omgaat. Hij schept tegenover een presentator van een tv-show op over zijn privileges als mannelijke beroemdheid: hij kan vrouwen zonder toestemming kussen, en bij hun 'poesje pakken'.

Populair
Uit de peilingen van de afgelopen maanden blijkt dat de Republikeinse presidentskandidaat populair is onder kerkgaande evangelicals. Zo'n 71 procent is van plan om op de Republikeinse kandidaat te stemmen, becijferde een peilingbureau twee weken geleden in opdracht van tv-zender ABC News en The Washington Post.

Wat de audio-opname voor gevolgen heeft voor de stem van de conservatieve, blanke protestanten, is nog niet onderzocht. Enkele grote namen hebben inmiddels hun steun ingetrokken, maar anderen bleven achter hem staan en uitten slechts milde kritiek. De meesten houden zich stil.

Dat Moore hier kritisch over is, is niet verwonderlijk. Zij en haar man Russel, ook een prominent onder zuidelijke baptisten (het grootste protestantse kerkgenootschap), hebben het niet op zo Trump. Russel Moore noemt het al zeker een jaar lang 'schandalig en beschamend' dat zo veel evangelicals (conservatieve blanke protestanten) achter Trump blijven staan. Na afgelopen weekend vindt hij dat helemaal onverdedigbaar.

Dubbele moraal

De Moores staan niet alleen in hun kritiek. Hoewel Julie Roys van het Moody Bible Institute het 'een ramp van historische proporties' zou vinden als Clinton aan de macht komt, stoort het haar dat evangelicals het voor hem opnemen. "Ik weet niet wat mij zieker maakt: luisteren naar hoe Trump die opschept over het aanranden van vrouwen, of luisteren naar evangelicals die hem verdedigen," schreef zij in een opiniestuk.

Een andere vrouwelijke prominent en blogger, Chelsen Vicari, bekritiseert de dubbele moraal van evangelicals na dit weekend. Waar allerlei Hollywood-figuren Trump veroordelen, terwijl deze sterren volgens haar doorgaans geen blijk van seksuele moraal geven, blijven evangelicals, die juist wel de mond vol hebben over kuisheid, Trump trouw.

"Voor iedereen die zichzelf christen noemt moet 'kleedkamerpraat' of 'machopraat' geen geloofwaardig argument zijn om Trumps uitlatingen over vrouwen goed te praten," zei ze tegen het rechts-conservatieve nieuwsplatform The Christian Post.

Hillary is erger

Evangelicals bevinden zich wat betreft hun Trump-sympathie in een spagaat, die met elke grove uitspraak pijnlijker wordt. Veel van wat Trump zegt en doet is onverdedigbaar, klinkt het al enkele maanden in conservatieve kringen.

Maar het alternatief is nog erger. Hillary Clinton staat in hun ogen voor alles dat verkeerd is aan progressief Amerika: agressief feminisme, verregaande emancipatie van homo's en een totaal gebrek aan respect voor traditionele waarden.

Lees hier meer over de Trump-aanhang onder evangelicals.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden