Prominente PvdA'er Rob Oudkerk streeft naar doorbraakbeweging

AMSTERDAM - De Amsterdamse PvdA-wethouder van sociale zaken Rob Oudkerk voert informele gesprekken over de vorming van een brede progressieve volkspartij.

Zijn gesprekspartners komen uit meer partijen. In een interview met Trouw zegt Oudkerk dat hij een doorbraak wil door alle partijgrenzen heen. Hij hoopt dat de PvdA de motor kan zijn, maar acht de kans groot dat er een nieuwe beweging moet komen.

De brede progressieve volkspartij moet in het tweepartijenstelsel dat Oudkerk voor ogen staat de concurrentie aangaan met een conservatieve partij. Oudkerk noemt staatssecretaris van sociale zaken Mark Rutte (VVD) en zijn Rotterdamse collega-wethouder Sjaak van der Tak (CDA) als potentiële partners.

Mark Rutte zegt dat hij het op het belangrijke gebied van de sociale zekerheid inhoudelijk inderdaad 'uitstekend kan vinden' met Oudkerk en dat diens 'pragmatische, oplossingsgerichte politieke stijl hem goed ligt'. Rutte bevestigt ook dat hij en Oudkerk het vorig jaar in een gesprek met de voeten op tafel snel eens waren over de belangrijkste uitgangspunten bij de inrichting van de samenleving. ,,Maar ik ben nog niet toe aan een debat over een partijpolitieke doorbraak'', zegt Rutte. ,,Mij lijkt dat we eerst maar eens moeten uitzoeken hoe het komt dat uit de kieswijzer blijkt dat we als VVD een potentieel hebben van meer dan 40 kamerzetels, terwijl we er structureel minder dan 30 halen. En laten ze bij de PvdA eens kijken hoe het kan dat ze binnen een jaar meer dan 20 zetels verliezen en er ook weer 19 terugwinnen.''

De Rotterdamse CDA-wethouder Sjaak van der Tak beschouwt Rob Oudkerk als een geestverwant. ,,Als ik buiten mijn eigen partij zoek naar mensen die mijn gedachtegoed delen, dan kom ik Rob Oudkerk tegen. Die is net als ik bezig met modern sociaal beleid en grotestedenbeleid.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden