Project polderimam in de ijskast

De Essalammoskee in Rotterdam. Yassin Elforkani:
De Essalammoskee in Rotterdam. Yassin Elforkani: "Als Inholland nog tien jaar had volgehouden, zou het imamtekort sterk zijn teruggelopen."Beeld ANP

Het ministerie van onderwijs staat open voor plannen voor een nieuwe imamopleiding. Dat zegt minister Jet Bussemaker in reactie op het stoppen van de opleiding aan de hogeschool Inholland in Amstelveen.

Robin de Wever

Trouw berichtte gisteren dat Inholland haar vierjarige beroepsopleiding voor imams en islamitische geestelijk werkers niet rendabel krijgt. De huidige 105 aspirant-geestelijken mogen blijven, maar er worden geen nieuwe studenten meer aangenomen. Sinds de oprichting in 2006 studeerden er dertien studenten af, waarvan er slechts één daadwerkelijk imam werd. Afgelopen jaar kreeg Inholland dertien nieuwe aanmeldingen. De helft van de huidige studenten is langstudeerder.

Andere opleidingsinstituten kunnen de overheidssubsidie voor de studie niet zo maar overnemen, zegt minister Bussemaker. Maar wie denkt een goed plan voor een imamopleiding te hebben, mag die aan haar kenbaar maken.

Polderimams
Nu Inholland de imamstudie schrapt staat het politieke project voor 'polderimams' op losse schroeven. Doel was te komen tot in Nederland geïntegreerde moslimgeestelijken, die opgeleid zijn zonder bemoeienis uit islamitische landen.

"In het Midden-Oosten draaien de imamopleidingen om het opdoen van kennis en om literatuur", vertelt coördinator Rasit Bal van de Inholland-opleiding. "Hier in Amstelveen plaatsen we alles in een maatschappelijke context. Behalve theologie kwam ook de scheiding tussen kerk en staat ter sprake. De diversiteit is groot: er zaten hier mannen én vrouwen, Turken en Marokkanen, mystieke soefisten en orthodoxe salafisten. Salafi's hebben de neiging om heel stellig te zijn, alsof ze de opleiding al hebben afgerond. Dan zeggen we: 'jullie stelligheid mag ons niet beknellen'. Er kon veel, in ieder geval veel meer dan bij traditionele imamstudies. Maar de wetenschappers die meenden dat de Koran niet door God is geschreven, komen slechts zijdelings aan bod. Het moet wel een echte imamopleiding zijn."

Afzijdig
Toch bleek een Nederlandse imamopleiding een lastig streven. Een genootschap van Turkse moskeeën hield zich vanaf het begin afzijdig van de opleiding; de Turkse staat bepaalt liever zelf wat er in Nederlandse moskeeën wordt besproken.

De islamitische organisaties die wél deelnemen noemen de Nederlandse opleiding 'een voorbeeld voor de rest van de wereld'. "In Duitsland is nu ook een imamopleiding. De initiatiefnemers kwamen bij ons inspiratie opdoen", zegt Yassin Elforkani van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO). Ook Frankrijk zou met interesse naar de Nederlandse aanpak kijken. Volgens Elforkani stond de opleiding in Amstelveen er niet slecht voor. "Er werd pionierswerk verricht. Als Inholland nog tien jaar had volgehouden, zou het imamtekort sterk zijn teruggelopen. Ik kan zo vijftien moskeeën noemen met een vacature. Allemaal geven ze de voorkeur aan hbo-imams."

Vrije Universiteit levert korandeskundigen
Niet alleen aan de hogeschool Inholland maar ook aan de Vrije Universiteit in Amsterdam is er een islamopleiding. De hbo-opleiding richt zich meer op de pastorale praktijk, waar de academische opleiding korandeskundigen aflevert. Toch komen de meeste academische imams niet aan de slag in moskeeen, maar als geestelijk verzorger in bijvoorbeeld de gevangenis

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden