Project jonge asielzoekers op de tocht

Gemeenten en kinderrechtenorganisaties boos om stoppen geldelijke steun aan Steunpunt Perspectief

ROB PIETERSEN

Unicef en Defence for Children zijn boos op minister Leers, die geen geld beschikbaar meer stelt voor Steunpunt Perpectief. "Dat is het enige project waar jonge asielzoekers zonder verblijfsvergunning nog terechtkonden voor begeleiding en een dak boven hun hoofd. Deze 'summersale' van de minister is in strijd met de menselijke waardigheid van de jongeren en biedt mensenhandelaren een koopje", stellen de organisaties die opkomen voor kinderrechten.

Perspectief biedt uitgeprocedeerde jonge asielzoekers onderdak, bereidt ze voor op een terugkeer naar het land van herkomst, of start soms een nieuwe procedure. Het is een initiatief van Kamerlid Hans Spekman (PvdA), destijds wethouder in Utrecht. Er kwamen steunpunten in negentien grote steden.

Het experiment wordt nu geëvalueerd. De steden willen dat Leers geld beschikbaar stelt om Perspectief voort te zetten, tot de evaluatie is afgerond en besproken in de Kamer. Zij noemen het stopzetten 'onverantwoord'. Spekman zei vorige week in Trouw: "De minister jaagt meiden en jongens de prostitutie, illegaliteit en vernieling in".

Unicef en Defence for Children roepen Leers op jongeren te beschermen zoals het Kinderrechtenverdrag en andere verdragen dat voorschrijven. "Het is een misvatting dat deze kwetsbare jongeren terugkeren als we alles van hen afpakken, inclusief eten en onderdak. Vanuit de goot keren mensen niet terug naar hun land van herkomst. Ze worden juist kwetsbaarder voor uitbuiting en verliezen alle kracht en zicht op een perspectief", aldus Martine Goeman (juriste kinderrechten en migratie bij Defence for Children) en Karin Kloosterboer (pleitbezorger kinderrechten bij Unicef Nederland).

Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Groningen en Leeuwarden willen doorgaan met Perspectief. Zij wijzen op hun zorgplicht, waaraan ze regelmatig door rechters worden herinnerd. "In dat rijtje schittert Rotterdam door afwezigheid", klagen Theo Miltenburg (Rotterdams Ongedocumenteerden Steunpunt) en Fine Birahij (VluchtelingenWerk Maasdelta). "Ook in Rotterdam moet, zoals voorgeschreven in mede door ons land ondertekende internationale mensenrechtenverdragen, toch een minimale humanitaire standaard overeind gehouden worden."

Leers stelt dat het aan de gemeenten zelf is of ze wel of niet doorgaan. "Dit was een gemeentelijk experiment, met een Rijksbijdrage van 3,75 miljoen euro. De steun aan de gemeenten is nu afgelopen. Allemaal volgens afspraak", zegt een woordvoerder. Het ministerie suggereert ook dat de evaluatie zal uitwijzen dat de cijfers van Perspectief, wat betreft de terugkeer van asielzoekers, 'helemaal niet zo rooskleurig zijn als wordt beweerd'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden