Progressieve waarden nauwelijks van belang voor PVV-stemmers

null Beeld anp
Beeld anp

Nieuw-rechtse politici als Wilders werpen zich op als hoeders van homo- en vrouwenrechten en zijn voorvechters van vrijheid van meningsuiting. Maar zijn zulke progressieve standpunten ook van belang bij het stemmen op de PVV? Dat blijkt nauwelijks het geval te zijn.

Nieuw-rechtse partijen als de PVV worden doorgaans bestempeld als anti-immigratiepartijen. Keer op keer hebben onderzoekers namelijk aangetoond dat stemmen op zulk soort partijen vooral is ingegeven door een afkeer van culturele en etnische diversiteit. Tegen deze achtergrond is het opmerkelijk dat nieuw-rechtse politici en opiniemakers zich profileren als felle voorvechters van progressieve idealen die van oudsher juist met de linkerkant van het politieke spectrum worden geassocieerd.

Al sinds de opkomst van Pim Fortuyn laten nieuw-rechtse politici weten dat ze publieke inmenging van religieuze orthodoxie willen bestrijden en werpen ze zich op als hoeders van homo- en vrouwenrechten en de vrijheid van meningsuiting. In zijn bekende interview met de Volkskrant stelde Fortuyn bijvoorbeeld: 'Ik heb geen zin de emancipatie van vrouwen en homoseksuelen nog eens over te doen.'PVV-Kamerlid Agema gebruikte soortgelijke argumenten: 'Het maakt niet uit of het de rotzak is op straat of de streng gelovige moslim. Het disrespect voor vrouwen is even groot. De vrouw staat op het tweede plan, betekent niets voor de samenleving, evenals homo's. Ik snap niks van D66 die dat blijft ontkennen. U was toch de partij die opkwam voor homo's, voor vrouwen, voor gelijke rechten, voor gelijke kansen?'

Het is echter de vraag of zulk soort standpunten ook electorale betekenis hebben. Worden ze alleen verkondigd door nieuw-rechtse opiniemakers en politici, of stemmen kiezers ook op basis van deze ideeën op de PVV?

Progressieve genderopvattingen: geen reden om PVV te stemmen
Op het eerste gezicht lijkt dat niet waarschijnlijk. In het sterk geseculariseerde Nederland bestaat er immers een brede progressieve consensus. Conservatieve opvattingen over bijvoorbeeld homo- en vrouwenrechten zijn nog wel aanwezig onder leden van religieuze minderheden, maar zijn zeker niet kenmerkend voor de bevolking als geheel. Dit wordt ook weerspiegeld in de standpunten van politieke partijen. Los van enkele kleine christelijke partijen is er geen partij meer die het op dit gebied met nieuw-rechtse partijen oneens is: ze benadrukken allemaal het belang van vrijheid van meningsuiting, onderschrijven gelijke rechten voor homo's en vrouwen en zijn afkering van publieke inmenging van religieuze orthodoxie. Waarom zouden kiezers die deze standpunten omarmen dan op nieuw-rechtse partijen stemmen in plaats van op een andere partij?

Een reden zou kunnen zijn dat de PVV deze progressieve ideeën de laatste jaren bijzonder krachtig op de agenda heeft gezet. De PVV heeft zich opgeworpen als de enige ware verdediger van Nederlandse progressieve verworvenheden, waarbij is gesuggereerd dat deze door andere politieke partijen zijn verkwanseld. Dit zou kunnen betekenen dat kiezers die progressievere standpunten hebben vaker een voorkeur voor de PVV hebben.

Om dit te onderzoeken hebben we in 2012 een enquête afgenomen onder een representatieve steekproef van de Nederlandse bevolking. Onze analyses laten zien dat bovenstaande verwachting niet houdbaar blijkt. Kiezers met meer progressieve opvattingen over genderrollen en seksualiteit hebben geen grotere voorkeur voor de PVV. Dat geldt ook voor stemmers met een grotere afkeer van publieke inmenging door religieus orthodoxen.

PVV-pleidooi voor vrijheid van meningsuiting trekt geen stemmen
Waar het gaat om steun voor vrijheid van meningsuiting is de situatie complexer. Onder kiezers die culturele en etnische diversiteit omarmen blijkt een voorkeur voor vrijheid van meningsuiting samen te gaan met minder steun voor de PVV. Terwijl onder kiezers die afkerig zijn van deze diversiteit steun voor vrijheid van meningsuiting juist samengaat met stemmen op de PVV. Dit komt mogelijk doordat kiezers die afkerig zijn van culturele en etnische diversiteit een specifieke betekenis aan vrijheid van meningsuiting toekennen: voor hen duidt steun voor vrijheid van meningsuiting wellicht vooral op de wens om een mening te mogen ventileren die in hun beleving lange tijd taboe is geweest in Nederland, wat ook door Wilders wordt gesuggereerd.

Al met al blijkt een afkeer van culturele en etnische diversiteit het meest onderscheidende kenmerk van het nieuw-rechtse electoraat. Ondanks de nadruk die nieuw-rechtse opiniemakers en politici op progressieve ideeën leggen, blijken deze standpunten kiezers nauwelijks tot hen aan te trekken. En als dit al gebeurt, dan alleen onder kiezers die afkerig zijn van culturele en etnische diversiteit.

Willem de Koster, Peter Achterberg, Jeroen van der Waal, Samira van Bohemen en Roy Kemmers zijn allen als socioloog verbonden aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Deze bijdrage is gebaseerd op hun artikel 'Progressiveness and the New Right: The Electoral Relevance of Culturally Progressive Values in the Netherlands' dat onlangs is verschenen in West European Politics.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden