Progressieve Verhoeff volgt De Fijter op bij PKN

De door het PKN-bestuur voorgedragen kandidaat werd het niet, een vrouw ook niet. De Alkmaarse, progressieve dominee Peter Verhoeff wel. Hij lost de behoudende Gerrit de Fijter als preses af.

Emiel Hakkenes

Het duurde lang in Lunteren en het was spannend, maar de Protestantse Kerk in Nederland heeft een nieuwe synodevoorzitter: ds. Peter Verhoeff uit Alkmaar. Zijn keuze mag verrassend heten, omdat hij niet de kandidaat was die het synodebestuur had voorgedragen, maar naar voren was geschoven door een groep van ongeveer 50 synodeleden.

Tijdens de verkiezing wisten zij zich te verzekeren van de steun van nog enkele tientallen afgevaardigden, waardoor de meerderheid van de stemmen naar Verhoeff ging.

Dat de synode niet de voordracht van het synodebestuur volgde, is opvallend. Doorgaans houden de synodeleden niet zo van acties, lobby’s en tegenkandidaten. Vorig jaar nog lukte het ds. Henri Veldhuis uit Culemborg niet om een meerderheid te krijgen voor zijn kandidatuur als scriba; de synode stemde toen voor ds. Arjan Plaisier die door het synodebestuur was voorgedragen.

De nieuwe voorzitter Peter Verhoeff (1962) studeerde theologie in Leiden, was predikant in Halle en is vanaf 2000 verbonden aan de Hervormde Gemeente te Alkmaar. Verhoeff is sinds 2006 synodelid en maakt ook deel uit van de kleine synode, een college van synodeleden dat beslist over financiële en personele zaken. Verhoeff vervulde ook een aantal regionale bestuursfuncties en was in het verleden voorzitter van de predikantenbeweging ’Op Goed Gerucht’.

Overigens benadrukte Verhoeff in een eerste ontmoeting met de pers dat hij niet gezien wil worden als ’de preses van Op Goed Gerucht’, maar als voorzitter voor de hele kerk. Maar, zei hij ook, de kritiek op de ’vrolijke dominees’ van Op Goed Gerucht dat zij wel graag kritiek uiten maar geen kerkelijke verantwoordelijkheden nemen, mag nu voor eens en altijd verstomd zijn.

Verhoeff noemde zijn verkiezing ’een geweldige eer’. „Ik ben een kerkjongen, ik houd zielsveel van de kerk.” De nieuwe preses zei dat het voor de Protestantse Kerk de taak is „een moedige kerk te zijn, die niet bang is te verrassen en die staat voor wat ze zegt.”

De verkiezing van de nieuwe preses vond plaats in een besloten zitting, maar toen de deuren van de vergaderzaal open gingen viel de spanning nog van de gezichten van synodeleden af te lezen. Waar ds. Verhoeff felicitaties in ontvangst nam, kreeg de andere kandidaat-preses, ds. Michiel de Zeeuw uit Zierikzee, troostende schouderklopjes.

Dat niet de kandidaat van het synodebestuur maar de tegenkandidaat als preses werd gekozen, maakt voor het zittende bestuur geen verschil, lichtte scriba Arjan Plaisier toe. „Wij respecteren iedere keuze van de synode, en stemmen con amore in met deze kandidaat.”

Verhoeff is van minder orthodoxe snit dan de vertrekkende synodevoorzitter Gerrit de Fijter, maar dat onderscheid is volgens de nieuwe preses maar relatief. „De kerk is een rijdende trein, die zal niet opeens een heel andere kant opgaan.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden