Progressie Groothuis moet leiden tot titel

De carrière van Stefan Groothuis vertoont een stijgende lijn. De schaatser kan hoge ogen gooien tijdens de NK sprint, dit weekeinde in Groningen. „Ik weet dat ik er goed voor sta.”

Weinig toppers willen in de aanloop naar een belangrijk titeltoernooi de favorietenrol op zich nemen. Stefan Groothuis heeft echter geen keus. Na een opmerkelijke prestatie tijdens een trainingswedstrijdje in Thialf bombardeerde de DSB-schaatser zich tot titelkandidaat nummer één voor de NK sprint, dat vandaag in Groningen begint.

Vorige week zaterdag, een uur nadat de eerste dag van het Nederlands allroundkampioenschap was afgelopen, stapte Groothuis het ijs op. Samen met zijn ploeggenoten werkte hij in een troosteloze ambiance een wedstrijd over 500 en 1000 meter af.

Na een redelijk optreden op de 500 meter leverde de Gelderlander een verbluffende prestatie op de kilometer. In een lege hal klokte Groothuis 1.09,20, een tijd die gedurende de wereldbekerwedstrijd in Thialf, in november, goed was geweest voor het brons. „Echt absurd hard”, reageerde zijn coach Jac Orie.

De 27-jarige sprinter zelf moest erkennen dat hij op een laaglandbaan nog nooit zo hard ’out-of-competition’ heeft geschaatst. „Ik ben niet iemand die juist in een trainingswedstrijd iets extra's kan”, sprak Groothuis. „Aan de andere kant heb ik er ook geen moeite mee om me op te laden voor zo'n race. Het is toch je laatste wedstrijd voor de NK sprint. Dan wil je lekker schaatsen, want anders ga je niet met een goed gevoel naar dat toernooi.”

Daar hoefde Groothuis zich tijdens oud en nieuw niet druk om te maken. Met een overtuigende 1.09,20 achter zijn naam weet de DSB'er zeker dat zijn conditie uitstekend is.

Tijdens de NK sprint worden naast de titel ook vier deelnamebewijzen voor de WK sprint uitgedeeld. Voor die startbewijzen zal hij de meeste concurrentie ondervinden van ploeggenoten Simon Kuipers en Mark Tuitert en de TVM-schaatsers Beorn Nijenhuis en Erben Wennemars. „Ik kan zeker meedoen om de prijzen”, klonk het overtuigend. „Ik weet dat ik er goed voor sta.”

De schaatser uit Voorst heeft sinds zijn overgang van het opgedoekte Team Telfort naar DSB een opmerkelijke progressie gemaakt. Hij opent steeds beter, waardoor de pupil van Orie steeds scherpere tijden op de 500 meter klokt. Ter illustratie: In zijn Telforttijd dook hij op die afstand eenmaal onder de 36 seconden. Dit seizoen reed hij alleen maar 35-ers, op één keer na.

Die extra snelheid neemt Groothuis ook mee op de kilometer, waardoor hij ook op die afstand op hoog niveau schaatst. „Ik rijd ook een stuk constanter”, zei de sprinter die ook zijn bochtentechniek met succes verfijnde. „Ten opzichte van mijn Telforttijd heb ik echt een stap weten te maken.”

Die opwaartse lijn hoopt hij dit weekeinde te bekronen met de nationale sprinttitel. Alhoewel veel schaatsers vanaf vandaag vooral bezig zijn met de vier WK-tickets die in Kardinge worden vergeven, ziet Groothuis de NK sprint eerder als titeltoernooi dan kwalificatiewedstrijd: „Ik ben één keer Nederlands kampioen geweest en ik zou dat graag nog een keer worden. Voor mij is de NK sprint zeker een van de belangrijkste wedstrijden van het jaar.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden