Programma Haagse VVD staat vol islamkritiek

Hal van het stadhuis in de gemeente Den Haag. Beeld anp
Hal van het stadhuis in de gemeente Den Haag.Beeld anp

De lokale VVD in Den Haag richt haar pijlen voor de gemeenteraadsverkiezingen op de islam. Het concept-verkiezingsprogramma staat vol verwijzingen naar die godsdienst. Daarmee lijkt de VVD de PVV, grootste oppositiepartij in de Haagse raad, rechts in te willen halen.

Perdiep Ramesar

De VVD wil onder meer dat de gemeente de vestigingsvoorwaarden voor 'gebedshuizen met een radicaal profiel (bijvoorbeeld salafistische moskeeën)' aanscherpt. "Ook moeten hier extra controles plaatsvinden. Als blijkt dat er integratiebelemmerende activiteiten plaatsvinden of dat er sprake is van onredelijke groepsdruk, zoals het overbrengen en bekeren van mensen met radicale ideeën, moet het gebedshuis worden gesloten", zegt lijsttrekker Boudewijn Revis, nu wethouder financiën en stadsbeheer, in een toelichting op het programma dat hij deze week aan de leden heeft voorgelegd. "Nieuwe gebedshuizen moeten in het straatbeeld passen en bij voorkeur in bestaande panden worden gehuisvest. Opdringerige aanwezigheid van de islam in de openbare ruimte van Den Haag is ongewenst."

De lijsttrekker zegt dat hiermee 'shariawijken' in met name achterstandsgebieden moeten worden voorkomen. "Een meisje moet daar een kort rokje kunnen dragen en jongens mogen daar openlijk homoseksueel zijn. Ook willen niet dat met geluidsversterking tot het gebed wordt opgeroepen. Dat willen we verbieden. Kerkklokken tellen niet, die kennen we al eeuwen."

Verbod op gezichtsbedekkende kleding
Gemeentelijk personeel met een publieke functie, 'dus ook aan de loketten', moet volgens de VVD in bedrijfskleding werken, vrij van religieuze uitingen. Maar de VVD gaat verder: "De VVD wil dat Hagenaars elkaar open en herkenbaar tegemoet treden. Om die reden is de VVD voor een verbod op gezichtsbedekkende kleding." Revis zegt dat daarmee de nikab en boerka worden bedoeld. Verder willen de liberalen af van onder meer aparte zwemlessen voor jongens en meisjes.

De genoemde maatregelen zijn volgens de VVD nodig, omdat 'de VVD respectvol, maar neutraal ten opzichte van religie staat'. "De gemeente heeft de taak erop toe te zien dat religieuze beleving niet ontaardt in onverdraagzaamheid, discriminatie of schending van andere grondrechten. Ook mag religie niet worden misbruikt om je te onttrekken aan de plichten en verantwoordelijkheden die iedere Hagenaar heeft."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden