Prognose: in 2002 is elke tiende baan in verpleeghuizen vacant

Er dreigt een groot tekort aan verplegenden en verzorgenden in de Nederlandse vepleeghuizen. De komende vier jaar zijn er 3700 tot 5600 extra gediplomeerde personeelsleden nodig. Aan die vraag kunnen de opleidingen bij lange na niet voldoen.

Op dit moment bedraagt het personeelstekort in de verpleeghuizen al 6,6 procent. Dat zal oplopen tot ruim tien procent in 2002. “En die voorspelling is nog aan de voorzichtige kant”, zegt onderzoeksleider F. van Westerhoven, directeur van onderzoeksbureau Van Loveren. “De zorgvraag neemt met de vergrijzing snel toe, en de patiënten krijgen steeds complexere problemen.”

Vandaag stuurt staatssecretaris Vliegenthart (volksgezondheid) Van Westerhovens rapport 'Zorg voor Medewerkers in Verpleeghuizen' naar de Tweede Kamer. Pas daarna zal de Nederlandse vereniging voor verpleeghuiszorg reageren.

Van Westerhoven deed onderzoek in zestien Nederlandse verpleeghuizen. Daar is vooral behoefte aan hoger gekwalificeerd personeel: verpleegkundigen en verzorgenden, maar ook verpleeghuisartsen en psychologen.

Van Westerhoven: “De politiek zegt: zet meer Melkertbaners in. Dat lijkt niet de goede oplossing, want die zijn doorgaans laaggeschoold. Ook het voorstel om de familie meer in te schakelen, lost niets op. Familieleden springen al veel bij; de rek is eruit.” Maatregelen zijn hard nodig: “De werkdruk voor het personeel is echt heel hoog. Wij doen dit soort onderzoek al lang, maar zo heb ik het nog niet eerder gezien.”

MEER NIEUWS OP PAGINA 9

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden