Update

Prognose: D66 en CDA strijden om de zege

null Beeld anp
Beeld anp

Geert Wilders is niet in zijn opzet geslaagd om van de verkiezingen een referendum voor of tegen de Europese Unie te maken. Zijn partij verloor gisteren bij de verkiezingen voor het Europees Parlement een kwart van de stemmen ten opzichte van vijf jaar geleden.

Karen Zandbergen

De kiezer gaf ook geen gehoor aan zijn oproep om massaal op te komen dagen: de opkomst is met ruim een derde nagenoeg gelijk gebleven. Volgens onderzoeksbureau Ipsos is twee derde van de PVV-aanhang thuisgebleven.

Vijf jaar geleden bewees Wilders juist bij de verkiezingen voor het Europees Parlement dat zijn partij geen eendagsvlieg is. De PVV kwam toen overweldigend nieuw in het Europarlement binnen als tweede Nederlandse partij na het CDA.

Bij het CDA is het verlies procentueel net zo fors als bij de PVV, maar dat had de partij al ingecalculeerd. Dat de christendemocraten na de exitpolls in een nek-aan-nek-race verkeren met D66 om de grootste van het land te zijn, is voor die partij een grote opluchting.

Ook opluchting bij de andere volkspartijen, PvdA en VVD. De coalitiepartijen deden de afgelopen weken luchtig over een mogelijk fors verlies, maar dat dat is uitgebleven voorkomt pijnlijke koers- en poppetjesdiscussies.

De liberale coalitiepartij boekt lichte winst. De VVD had vijf jaar geleden dan ook een behoorlijk slechte uitslag met drie zetels. De PvdA houdt met een beetje geluk hetzelfde aantal zetels als toen (drie). Als de uitslag na het tellen van de stemmen niet al te veel verschilt van de exitpolls, hebben de socialisten van de SP met hun boodschap tegen Europa net iets meer stemmen binnengehaald dan de PvdA.

De opmars van pro-Europa-partij D66 gaat intussen gestaag door. Met een winst van vier procent en een totaal van vier zetels komt deze op ongeveer dezelfde hoogte als het CDA. Zondag zal blijken welke van de twee daadwerkelijk de grootste is.Het geduld van de Partij voor de Dieren lijkt te worden beloond. Tien jaar geleden haalde de partij net geen zetel, vijf jaar geleden was het hetzelfde liedje. Nu lijken de PvdD én nieuwkomer 50PLUS een zetel te halen. Zondag komt daarover zekerheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden