Profploegen luiden noodklok

AMSTERDAM - Het uitblijven van een overeenkomst tussen de schaatsbond en de commerciële teams kan verstrekkende gevolgen hebben voor het professionele schaatsen in Nederland. De sponsors van de merkenteams lieten gisteren blijken niet te kunnen leven met het ontbreken van heldere afspraken voor de toekomst.

John Graat

Volgens Henk Spaan, voorzitter van de Vereniging van Professionele Schaatsteams (VPS), draait het zondag volledig ontspoorde conflict met de schaatsbond niet alleen om geld en logo's.

,,Het gaat om het toekomstperspectief van het schaatsen. Als dit niet opgelost wordt, zal de sport snel minder aantrekkelijk worden om te investeren. Daar ben ik bang voor. Dit is het slechtste wat de sport kan overkomen'', aldus Spaan.

TVM en DSB zullen de huidige contracten met hun teams respecteren, maar twijfelen over het vervolg na de Spelen van Turijn in 2006. Toon Gerbrands, manager van DSB, sprak daarover al met eigenaar Dirk Scheringa.

Gerbrands: ,,Ik denk dat de schaatsbond nu met vuur speelt. Er zitten nu sponsors in het schaatsen die al langere tijd betrouwbaar zijn gebleken. Ze zijn goed voor negen miljoen euro per jaar. Dat moet je als bond koesteren. Met 250000 euro meer voor de schaatsers en een logo voor ons op de muts was de zaak opgelost geweest. Wat ons betreft is de grens bereikt. Ik weet niet of de KNSB de gevaren -het wegvallen van zoveel geld- wel onderkent. Zo niet, dan moeten ze straks weer de oude kernploegen opstarten.''

Bij TVM waren gisteren dezelfde soort overwegingen te horen. Woordvoerder J. Stalenburg: ,,Het gaat erom wat je als bedrijf voor exposure verwacht. In deze situatie moet je je afvragen of de schaatssport nog wel een interessant uithangbord is. Wij willen weten waar de bond met het topschaatsen in Nederland naartoe wil. Door de regenteske houding van voorzitter Reitsma, die de KNSB regeert als de gemeente Wymbritseradiel, en het gebrek aan kennis van directeur Kauffman heeft het voor ons niet veel zin meer verder te praten.''

De vertegenwoordigers van de merkenteams hebben hun hoop nu gevestigd op de schaatsers. Zij zouden met het afplakken van de bondslogo's een protest kunnen laten horen.

,,Daar is nog helemaal niet over gesproken'', zegt Mark Tuitert, lid van de atletencommissie. ,,Ik sluit niet uit dat we wel een signaal afgeven. We zullen binnenkort wel om de tafel gaan zitten. Maar iedereen stelt prioriteit in het trainen, al is de onvrede groot. Om de toekomst van het commerciële schaatsen te bewaken zou de KNSB mee moeten denken met de sponsors. We moeten de sport interessant houden voor bedrijven. Dat lukt op deze manier helaas niet.''

In Amersfoort werd zondag zes uur onderhandeld. De KNSB bleek niet te willen tornen aan de logoverdeling op de schaatspakken vanwege contractuele afspraken met de eigen sponsors Aegon en Deloitte & Touche. De tegemoetkomingen van de bond op andere terreinen vonden de teams te mager. ,,De door de teammanagers gewenste verhoging van de premies zou de KNSB binnen de kortste tijd weer aan de financiële afgrond brengen'', aldus directeur Arie Kauffman, die wijst op andere financiële tegenvallers als de bezuinigingen op de overheidsubsidie, de forse huurverhoging van Thialf en de aanzienlijke vermindering van de ISU-bijdragen voor de wedstrijdorganisatie.

Kauffman heeft de teams opnieuw uitgenodigd het overleg te hervatten. Vooralsnog gaan de ploegen daar niet op in. Volgende week in Heerenveen zal de VPS praten met een deel van de schaatsers.

Topsportcoördinator Ab Krook vreest dat de onrust gevolgen krijgt op het ijs. ,,Dit brengt alleen maar verliezers met zich mee. Sporters moeten met hun sport bezig zijn en ik betreur het dat dit juist op dit moment moet worden uitgevochten. Ik neem het de KNSB, mezelf, maar ook de merkenteams kwalijk dat we na zeven jaar niet in staat zijn geweest om tot een werkbare topsportstructuur te komen. De zaak is nu heel kritisch. Onnodig worden de schaatsers er bij betrokken. Dat is vervelend.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden