Profilering Den Haag levert vooral veel banen op

Den Haag manifesteert zich steeds meer als de internationale stad van Recht en Vrede. Europol hoort daarin thuis.

Ooit verhuisde het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) van Den Haag naar Wenen. De directeur vond dat hij te weinig medewerking kreeg van de gemeente. Dat zal tegenwoordig niet meer gebeuren.

Den Haag is inmiddels de vierde Verenigde Naties-stad van de wereld, na New York, Genève en Parijs. Zo presenteert de gemeente zich graag, vergezeld door de slogan: ’dé internationale stad van Recht en Vrede’.

Den Haag herbergt al een indrukwekkend rijtje van internationale organisaties: langs de Johan de Wittlaan zijn nu de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) en het Joegoslaviëtribunaal gevestigd, daar komen straks Europol en Eurojust bij. Vlakbij staat het Vredespaleis, waarin het Internationaal Gerechtshof en het Permanent Hof van Arbitrage zetelen. Aan de rand van de stad bevindt zich nog het Internationaal Strafhof.

Bij de buitenlandse bedrijven en organisaties in Den Haag werken ruim 26.000 expats en evenzoveel Nederlanders. De economische waarde hiervan is volgens wethouder Norder (bouwen, wonen) gigantisch. „Maar voor heel Nederland is deze profilering van Den Haag van belang. Als er een oorlogsmisdadiger uit Rwanda wordt veroordeeld, spreken ze op CNN over ’The Hague’. Nederlanders weten dat onvoldoende te waarderen.”

Volgens Norder is voor elk gebouw in Den Haag plaats, de Amerikaanse ambassade uitgezonderd. „Dat gebouw staat aan een van de mooiste pleinen van Europa. De ambassade wordt niet alleen ontzettend zwaar beveiligd, er is ook geen ruimte aan het Lange Voorhout. In Wassenaar wordt het een prachtig complex.”

Elk ander gebouw is welkom in de stad, ook Europol. „Vergeet niet dat Europol en Eurojust zich al in Den Haag bevinden, we kennen de organisaties en hun veiligheidsmaatregelen. Er is voor de bewoners uit Statenkwartier geen reden tot zorg.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden