'Profhandbal in Nederland is totaal niet realistisch'

Oud-bondscoach: Snel vertrek speelsters naar buitenland funest voor clubhandbal

Sportbestuurders laten zich na sportieve successen snel meevoeren op de golven van de euforie. Na de olympische kwalificatie van de handbalsters in Metz zei Sjors Röttger dat zijn gedachten uitgingen naar professioneel handbal in Nederland. Bij de clubs wordt die wensdroom van de technisch directeur van het Nederlands Handbal Verbond NHV als 'onrealistisch' terzijde geschoven.

Met een budget van 150.000 euro, trainingsweken van vijftien uur en een gezamenlijke huisvesting van de speelsters, is Dalfsen de meest professionele club in Nederland. Maar een profclub is de regerend landskampioen zeker niet, zegt technisch manager René Cloo. "Voor vrouwenhandbal is 150.000 euro een fors bedrag. Maar als je het over topsport hebt is het natuurlijk peanuts."

Profhandbal in Nederland is volgens Cloo 'totaal niet realistisch'. Nederland is daar te klein voor en het handbal in Nederland is daar te klein voor. Tevens mist de sport exposure. Vorige week verhinderde een aantal sponsors en verontruste ouders ternauwernood dat Dalfsen ter ziele ging. Geconfronteerd met een gapend gat in de begroting had de club de stekker er al uitgetrokken.

De manier waarop Dalfsen het handbal benadert verdient in de ogen van Cloo wel het predikaat professioneel. Maar daar blijft het ook bij. "Onze speelsters worden niet betaald", zegt de oud-trainer van de club. "Ze moeten in zichzelf investeren en keuzes maken tussen studie, werk en sport. De speelsters die in ons hotel zitten, betalen een eigen bijdrage van 150 euro per maand."

In Europa liep Dalfsen de laatste jaren voortdurend tegen zijn beperkingen aan. Omdat de beste speelsters steeds naar buitenlandse competities vertrokken, slaagde de club er niet in de aansluiting met de Europese topclubs te maken. Cloo: "Het gat tussen het Nederlands teamhandbal en het clubhandbal wordt mede daardoor steeds groter."

Dit seizoen dreigt Dalfsen in Nederland overvleugeld te worden door VOC. De club uit Amstredam won afgelopen donderdag de bekerwedstrijd in en tegen Dalfsen met 20-34. VOC wordt sinds december gecoacht door Bert Bouwer, de oud-bondscoach die twintig jaar geleden met zijn 'Meiden met een missie' een eerste aanzet gaf tot de professionalisering van het handbal in Nederland.

De door Cloo aangestipte exodus van talenten naar het buitenland is volgens Bouwer een van de redenen waarom het clubhandbal in Nederland achterblijft. "De hele competitie wordt uitgehold", zegt Bouwer. "Er spelen veertig meiden in het buitenland. Voor wie leiden we op? Voor de Duitsers, de Denen en de Fransen, die lachen zich hartstikke dood."

Volgens Bouwer is het tijd voor een herbezinning van het opleidingsbeleid in Nederland. Hij is van mening dat speelsters na een opleiding van vier jaar bij de clubs verplicht een seizoen in de eredivisie moeten spelen. En hij wijst met de beschuldigende vinger naar het NHV. "Het verbond zuigt het handbal leeg. Ze halen alle talenten weg bij de verenigingen en geven er niks voor terug."

Bouwer vindt dat het NHV ook te veel hangt aan de HandbalAcademie, waar talenten een fulltimeprogramma volgen. "De academie is bedacht door NOC-NSF en is nu heilig. Het geld zou beter besteed kunnen worden, zodat je veel meer mensen bereikt. Je creëert nu een verzuiling: als je niet naar de academie gaat, kan je het wel vergeten. Als je duizend kinderen hebt in de leeftijd van vijftien jaar en er gaan er vijftien naar de HandbalAcademie, dan ontmoedig je 985 kinderen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden