Profetische fabeltjes

Volgens 63 procent van de Nederlanders brengt religie meer kwaad dan goeds teweeg. Dat ik het er niet mee eens ben, komt niet alleen doordat ik in mijn leven mensen ben tegengekomen die in hun geloof geluk en empathie voor hun medemensen vonden. Maar ook omdat ik eergisteren het laatste deel van de Apocalyps-serie heb gezien, twaalf documentaires over de twee wereldoorlogen. Bij de aftiteling had ik het gevoel dat ik een overlevende was die zojuist uit Dantes Hel was ontsnapt.

Ik kwam uit deze chaos van bloed, ijzer, vuur en gepijnigd vlees met het idee dat religie hier bitter weinig mee te maken had gehad. WO I kwam door traditioneel nationalisme en WO II door extreem nationalisme, seculiere ideologieën met 18 en 60 miljoen doden als einduitslag. Daar wil ik ook de slachtoffers bijtellen die het extreme internationalisme eiste: volgens de auteurs van het boek 'Zwartboek van het communisme: misdaden, terreur, onderdrukking' (Arbeiderspers, 2000) is de leer van Marx, ook seculier, schuldig aan 94 miljoen dood.

Commentatoren denken dat het hoge percentage van mensen die religie als bron van alle kwaden zien, komt door de islam. Dit mag best waar zijn omdat vanaf zijn prille uren geweld in het DNA van de islam heeft gezeten. Een indirect antwoord hierop werd dinsdag in deze krant gegeven door Mehmet Cerit en Alper Alasag met hun stuk 'Geweld en vergelding zijn de Profeet vreemd'. Toen ik die kop las dacht ik van het lachen te zullen sterven. Alsof wordt beweerd dat het hoogste aantal 3 sterren- en fastfoodrestaurants ter wereld zich in het uitgehongerde Noord-Korea bevindt.

De volgende dag haalde godsdienstwetenschapper Pieter van der Horst die nonsens onderuit met zijn korte bijdrage 'Stop toch die fabeltjes over Mohammed'. Hij refereerde in het bijzonder aan de massamoord op joodse gevangenen die de Profeet beval. 500 tot 600 leden van de Banu Quraiza-stam die hij onder zijn ogen liet onthoofden. Van der Horst had ook aan die critici kunnen refereren die een beledigde Mohammed uit de weg liet ruimen, onder wie een dichter en een vrouw. In die zin hebben de moordenaars van Charlie Hebdo conform hun profeet gehandeld.

Dit werd in deze krant eergisteren volmondig bevestigd door islamist Shabir Burhani: 'Er zijn voorbeelden dat de Profeet opdracht heeft gegeven om degene die hem bespotte onschadelijk te maken.' Probeer eens een vrome moslim met het gewelddadige karakter van de stichter van zijn geloof te confronteren en je zult alleen de herrie van zijn stilte als antwoord krijgen. Al in september 2011 in een column getiteld 'Ik wil leren!' vroeg ik mijn collega Nuweira Youskine om mij te helpen begrijpen hoe je een geweldenaar kon aanbidden. Al 39 maanden wacht ik tevergeefs op haar antwoord.

Misschien is het een idee voor Trouw om uitvoerig op deze kwestie in te gaan. Om een portret van de duistere Mohammed te maken. Alle feiten, moorden, vergeldingen, diefstallen, machtsmisbruiken van Mo op een rij te zetten. Ik vrees dat je dan drie ME-brigades nodig hebt om de redactie tot het einde der tijden te beschermen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden