GROENBLOG

Professorenstrijd over houtsnippers

In deze bio-energiecentrale in Delfzijl wordt sloop en afvalhout omgezet in groene stroom Beeld anp
In deze bio-energiecentrale in Delfzijl wordt sloop en afvalhout omgezet in groene stroomBeeld anp

Er is heuse professorenstrijd losgebarsten over de zin en onzin van bio-energie. Met het stimuleren van biobrandstoffen en de inzet van hout als bijstook in walmende kolencentrales redden we het klimaat niet, stelden drie hoogleraren in een publicatie van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW)

Zonde van de subsidies. Zonenergie heeft de toekomst, vinden zij. Gedonder in de groene kerk. De kwestie loopt hoog op.

Onder vlag van KNAW
Helemaal nieuw is het standpunt van de drie dissidenten niet. Dezelfde hoogleraren (één is er inmiddels gepensioneerd) hebben hun mening over de milieuwaarde van biomassa eerder geventileerd - in 2013, aan de vooravond van de ondertekening van het Energieakkoord. Deze keer publiceerden ze hun opvattingen op de dag van een politiek debat over dat akkoord in de Tweede Kamer.

In 2013 bleef het nog vrij stil in het groene wereldje. Maar ditmaal zijn de rapen gaar omdat het standpunt van de drie fier onder de vlag van de eerbiedwaardige KNAW is gepubliceerd. De KNAW presenteerde het verhaal als 'visiedocument'. Het stuk kreeg daarmee een stempel van goedkeuring: het geeft huidige stand der wetenschap weer, aldus de KNAW.

Niet hun vakgebied
Als lid van de KNAW horen de drie bij het keurkorps van excellente wetenschappers - Martijn Katan (voedingsleer), Louise Vet (ecologie) en Rudy Rabbinge (duurzame ontwikkeling) zijn befaamd op hun vakgebied. Maar hun vakgebied is níet het gebruik van biomassa en de verduurzaming van de Nederlandse energiehuishouding en het is de vraag of zij dan de aangewezen personen waren voor het formuleren van een visie van de KNAW.

Het was dus opmerkelijk dat juist deze drie wetenschappers opnieuw met zo'n tegendraadse mening kwamen - maar interessant is het ook. Want waarom zou een voedingsgeleerde niet over biomassa mogen en kunnen schrijven? Een expert die alles weet op zijn vakgebied, zijn ziel en zaligheid legt in één dossier, loopt immers het risico op een vernauwde visie. Een frisse kijk kan heel verhelderend zijn.

'Kleuterschool-opstel'
In dit geval hebben de drie echter de schijn tegen. Volgens echte experts gaan de auteurs in hun visiedocument domweg voorbij aan laatste ontwikkelingen en innovaties in bio-energie. Hoezo, huidige stand der wetenschap? Een kleuterschool-opstel, reageerde André Faaij, universiteitshoogleraar in Groningen en internationaal erkend expert in het toepassen van biomassa bij energie-opwekking. Hij maakte deze week in Trouw brandhout van het visiedocument, dat door hem werd aangeduid als een pamflet, de KNAW onwaardig.

'Zware inhoudelijke fouten'
Volgens Faaij is het visiedocument uitsluitend opgesteld met als doel het politieke debat over biomassa te beïnvloeden. Daar is op zich niks tegen, mits de argumenten deugen. Maar die deugden van geen kant, aldus Faaij en hij zegt te spreken namens veel van zijn collega's. Dat bleek. Energieprofessor Martin Junginger - 'ik werk al tien jaar aan dit onderwerp, zit in de commissie voor duurzaamheidsvraagstukken van biomassa' - stuurde een boze brief naar het tv-programma EenVandaag dat Louise Vet voor de camera haalde. Ze maakte 'zware inhoudelijke fouten', aldus Junginger. Vier wetenschappers van de Universiteit Utrecht, onder wie dezelfde Junginger, haalden in lezersbrief aan de NRC een opiniebijdrage van de drie profs onderuit: 'Gebrek aan nuance past niet in een wetenschappelijk visiedocument', schreven ze.

Imago
Het KNAW wil graag af van het wat grauwe imago van een oudere, bedaagde grijze wetenschapper. De academie wil transformeren tot een flitsende denktank voor maatschappelijke knelpunten en het middelpunt worden van het maatschappelijke debat. Dat is een fraai en loffelijk streven. Maar je kunt ook doorschieten. Voorop moet staan dat de feiten kloppen en er over de standpunten een redelijke mate van consensus is.

Want, alleen door hard te roepen veranderen de drie dissidente professoren de feiten niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden