Professionele hiphop met Vlaamse tongval

Ze hebben Vlaamstalige hiphop weer op de kaart gezet, maar rappers Safi en Spreej willen meer grond veroveren. Het duo tekende bij het Nederlandse label Top Notch, dat hun album 'Fase 2' in België én Nederland uitbracht.

Vlaamse hiphop? De groepen 't Hof van Commerce en ABN doen misschien een belletje rinkelen, maar zij behoren inmiddels tot de oude garde. Terwijl de Vlaamse radio- en televisiezenders jarenlang vooral oor hadden voor Nederlandse rappers als Gers Pardoel en De Jeugd van Tegenwoordig, kwam in eigen land stilletjes een nieuwe generatie hiphopartiesten op.

Met hun debuutplaat 'Ter Plaatse Rust' werden Safi en Spreej plots de voortrekkers van de Vlaamstalige hiphopgemeenschap. Ze beklommen voorzichtig de hitlijsten, zijn regelmatig te gast bij radiozender Studio Brussel en de releaseparty van hun tweede album 'Fase 2' was maanden van tevoren uitverkocht. Nu mogen ze het in Nederland proberen.

"Op handen gedragen? Nee/ Komt goed, dit is fase één," rapte Spreej aan het prille begin van zijn samenwerking met Safi. "Toen we de teksten voor ons debuutalbum schreven, hadden we nog veel te bewijzen. We hadden geen idee of de plaat zou aanslaan bij een groot publiek," legt hij uit. En nu? "Nu worden we wél op handen gedragen", grapt Safi.

Beide rappers hadden eigenlijk een solocarrière voor ogen. Toen ze een paar jaar geleden met elkaar de studio in doken voor een eenmalige samenwerking, klikte het direct. Ze besloten samen verder te gaan. "We zijn elkaars tegenpolen, maar we voelen elkaar heel goed aan," beamen ze. "Zelfs de naam klinkt goed, vind je niet? Safi en Spreej. Alsof het zo bedoeld was."

Het jonge duo is goedgehumeurd. Spreej maakt grappen over zijn baard, terwijl Safi met veel handgebaren en een brede grijns uitlegt hoe onverwacht hun doorbraak is geweest. Door de lollige opmerkingen heen schemert in de antwoorden van het tweetal een felle gedrevenheid door. "We hebben deze kans gekregen, omdat we onszelf serieus nemen en hard werken. Kwaliteit staat voorop", zeggen ze over hun kersverse platencontract bij Top Notch, het grootste Nederlandse hiphoplabel.

De professionele houding van het duo lijkt vanzelfsprekend, maar de Vlaamse hiphopscene heeft er jarenlang een gebrek aan gehad. "Niet zo lang geleden was de Belgische plas nog klein. Er waren wel veel rappers, maar de media en het grote publiek hadden nauwelijks aandacht voor binnenlandse hiphop. We werden niet serieus genomen."

Dat had grote gevolgen voor het zelfvertrouwen van de artiesten. "Frustratie overheerste, daar kan ik over meepraten," zegt Safi. "Er waren geen hiphopconcerten met Belgische hoofdacts, als Vlaamse rapper kwam je hooguit in het voorprogramma terecht. Dan stond je daar voor een Belgisch publiek en kreeg je totaal geen respons, maar wanneer een Nederlandse artiest het podium opkwam, stond het kot in brand."

Toch had het tweetal toen al het gevoel dat er verandering op komst was. "Het genre stond nog in de kinderschoenen, maar de volwassenwording was slechts een kwestie van tijd." Inmiddels komt hiphop met een Vlaamse tongval regelmatig voorbij op de radio. De televisiezender VRT maakte zelfs een spin-off van het programma 'Ali B Op Volle Toeren', waarbij een rapper en een bekende volkszanger de uitdaging aangaan om een remake van elkaars populairste nummer te maken.

Het succes is niet zonder bijwerkingen: Safi en Spreej worden regelmatig bekritiseerd vanwege hun commerciële geluid. Hun muziek staat vol met pakkende hooks en toegankelijke zangrefreinen, waardoor er alarmbellen afgingen bij sommige hiphoppuristen. "Zelf luisteren we naar mainstream en underground hiphop, dus is het logisch dat onze muziek een mix van beide is", verklaart Spreej. Het duo stoort zich niet aan de beschuldigingen. "Iedereen zijn eigen mening, maar wij stoppen onszelf liever niet in een hokje." Na een korte stilte: "Kijk, het is leuk dat onze muziek op de radio gedraaid wordt, maar zelfs als het ons geen doorbraak had opgeleverd, hadden we er niets aan veranderd."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden