Professioneel laswerk in een geheime tuin

Het Siegerpark in Amsterdam is een verborgen paradijsje. Maar weinig mensen kennen dit kleine park aan de Sloterweg. Het werd in de jaren twintig aangelegd op initiatief van Wilhelm Sieger, directeur van de Amsterdamse Chininefabriek, waar oorspronkelijk bast van de kinaboom werd verwerkt tot kinine-extract.

Sieger liet het inrichten als een bijenvriendelijke tuin in Engelse landschapsstijl met veel exotische bomen. Door de aanleg van rijksweg 4 ging in de jaren zestig een flinke lap van het park verloren. De familie Sieger had de grond toen al verkocht aan de gemeente Amsterdam op voorwaarde dat het altijd een park zou blijven. Dertig jaar lang was het in gebruik bij de hortus botanicus als kwekerij. In de jaren negentig werd het in oude staat hersteld en sinds 1996 is het opengesteld voor het publiek.

Naast de bijzondere bomen en planten valt er ook te genieten van kunst. Verscholen tussen het groen staan moderne beelden uit de collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam van onder meer Jan Bronner en Hildo Krop.

De sculptuur op de foto is van André Volten (1925-2002), een van de belangrijkste naoorlogse beeldhouwers van Nederland. Het ruim twee meter hoge beeld is gemaakt van aan elkaar gelaste delen van dubbele T-balken. Je ziet er de hand van een professionele lasser in en dat was Volten ook. Hij werkte als lasser op de NDSM-scheepswerf in Amsterdam-Noord. Vanaf begin jaren vijftig behoorde hij tot de groep beeldhouwers die zich intensief bezighield met kunst in de openbare ruimte.

Deze week kreeg het Stedelijk het beeld cadeau van de Rai Amsterdam, die het in 1968 kocht van de kunstenaar ter gelegenheid van de bouw van de Amstelhal. Later verhuisde het naar de tuin van het Stedelijk en vervolgens naar het Siegerpark. De Rai staat het beeld af, omdat er bij haar gebouwen geen goede plek meer voor is. Bovendien staat het veel mooier in het park. Het Stedelijk hoopt dat nu ook meer mensen de weg weten te vinden naar deze 'geheime beeldentuin'.

Siegerpark, Sloterweg 773, Amsterdam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden