Professioneel Capelle houdt de eer en de beker aan zichzelf

NIEUWEGEIN - 'Jomanda zij met ons', hadden de volleybalfans van Capelle op een spandoek geschreven. In de hoop, dat er vanuit hogere sferen een overwinning op hun team zou neerdalen. Jomanda deed echter meer dan dat. Ze bracht de hele sporthal in trance, waardoor de lamlendigheid toesloeg en de ogen zich bijkans sloten.

NICOLIEN VAN DOORN

Futloos en ongeïnspireerd wierpen de volleyballers van Dynamo en Capelle elkaar de bal toe. Geduldig wachtten ze het moment af, waarop het scorebord de eindstand zou aangeven. Die kwam na een sessie van vier sets: het werd 3-1 (15-12, 15-8, 11-15, 15-13) voor Capelle. Met dank aan Guido Görtzen en Ferry van Hal, die als enigen klaarwakker bleven.

Was het de schuld van Jomanda? Of was het de schuld van een bekerfinale, die nergens meer om ging? Bij de strijd om het landskampioenschap, drie weken eerder, stonden Dynamo en Capelle ook al tegenover elkaar. Dynamo won en verzekerde zich daarmee van deelname aan de Europa Cup voor landskampioenen, waardoor het recht op Europees bekervolleybal doorschoof naar Capelle. Zodat het in de Nieuwegeinse sporthal Merwestein alleen nog maar om zoiets vaags als de 'eer' ging.

En dat was te merken ook. Slechts bij hoge uitzondering was er sprake van vuurwerk. Bijvoorbeeld toen Ferry van Hal met zijn vernietigende opslag in één set negen punten scoorde, waaronder vijf op rij. In een poging hem zo lang mogelijk op de serveerlijn te houden, wrongen zijn teamgenoten zich in verdedigende bochten, die de toeschouwers van enthousiasme zowat van de banken deden tuimelen.

Na dit veelbelovende begin belandde de wedstrijd in een rustig vaarwater: kabbeldekabbel, dan breekt het lijntje niet. Vooral Dynamo dobberde stuurloos rond. De ploeg miste vaste spelverdeler Jeroen Bijl, die in de wedstrijd om het landskampioenschap werd getroffen door een zweepslag en sindsdien aan de kant zit. “Als een goede speler wegvalt, heb je een probleem”, merkte Dynamo-trainer Henk Wever op. “Maar als een spelverdeler wegvalt, heb je een dubbel probleem. De vaste patronen vallen weg, de spelers kunnen niet meer blind inkomen op een bal en de hele structuur is weg. In de halve bekerfinales tegen Brevok konden we dat nog wel opvangen. Maar deze keer was de tegenstander veel beter en lukte het niet.”

Voor de competitie is het een goede zaak, dat uitgerekend Capelle met de op één na hoogste eer ging strijken. Na een jarenlang bestaan als middenmoter koos de club dit seizoen voor een professionele aanpak, die in Nederland nog niet eerder is vertoond. Alleen daarom al schoten de ambities van Capelle flink wat buitenstaanders in het verkeerde keelgat. Capelle gaat op de Bankras-toer, hoonden zij. En wat kun je ook anders verwachten van een club, die wordt geleid door types als Leeuwerink, Buijs, Selinger en Boudrie, die maar geen afscheid kunnen nemen van hun roemruchte Bankras-verleden?

Door het aantrekken van zes toppers (Guido Görtzen, Michiel van de Kuip, Arnold van Ree, Richard Posma, Mark Lentelink en Patrick de Reus) bracht Capelle de selectie op een aantal van twaalf spelers. Aanvankelijk was het de bedoeling dat zij zouden worden ondergebracht in een 'spelersbedrijf'. In ruil voor een vast inkomen zouden ze lezingen houden, sportdagen organiseren, clinics geven en sponsors werven. De clubsponsors stonden echter zo te trappelen om de spelers parttime bij hun eigen bedrijf in dienst te nemen, dat dit plan voorlopig de ijskast in kon.

Dit seizoen hebben de Capelse spelers de week verdeeld in twintig uur werk en twintig uur training. De inspanningen resulteerden weliswaar in de eerste periodetitel en daarmee een plaats in de bekerfinale, maar daarna leek de rek er uit. De critici gnuifden van genoegen: zie je wel dat het niet werkt? Met een team van twaalf topspelers zitten er per definitie zes op de bank en dat creëert onrust en wrijving. Een kwestie van logisch nadenken en ziedaar: quod erat demonstrandum.

Afgelopen zaterdag werd aangetoond dat een professionele aanpak wel degelijk tot succes leidt. Voor het eerst in zijn bestaan gaat Capelle het komende seizoen Europa in en dat is meer dan de club had verwacht. “Ik ben vooral blij voor de sponsor, die het heeft aangedurfd om iets anders te doen”, zei Avital Selinger. “Ons enige probleem is dat we tot nu toe ieder seizoen een andere ploeg hebben gehad. Ik hoop dat we nu eens bij elkaar blijven en dat iedereen hetzelfde wil. Dan maken we, met mijn hulp, een kans om hogerop te komen.”

Er is één speler, die ook zonder Selingers hulp flink hogerop kan komen en dat is Guido Görtzen. De 24-jarige aanvaller, die in het nationaal team als invaller van Ron Zwerver fungeert, heeft al een aanbod gekregen van een Japanse club. Geen probleem, meent Capelle-trainer Leeuwerink. “We willen ons team zoveel mogelijk intact houden. Als Guido Görtzen in Nederland blijft, speelt hij bij ons. Maar zelfs als hij naar het buitenland vertrekt, is er nog niks aan de hand. Dan moeten we gewoon zorgen dat we meer Guido's krijgen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden