Review

Profeet gelooft in zichzelf, niet in concurrent

Je zult maar profeet zijn of kennis hebben van een van gene zijde afkomstige leer. De concurrentie tussen goddelijke boodschappen is moordend. En de profetieën zijn vaak tegenstrijdig. Willem Boonstra, van stichting ’De Bijbel is waar’, en Marjan Rouw, auteur van ’Hemelse wetenswaardigheden’, over het scheiden van het kaf van het koren.

Koert van der Velde

’Tjé”, zegt Marjan Rouw, terwijl ze desgevraagd de christelijke profetie over de wederkomst van Christus leest (zie artikel rechtsonder), „wat negatief”. Rouw heeft onlangs in eigen beheer het boek ’Hemelse wetenswaardigheden’ uitgebracht met profetieën, onder meer over de toekomst van de wereld. Ze claimt dat deze openbaringen haar zijn ingegeven door haar overleden vader en door haar gids Ramses.

„Die christelijke profetie is heel somber”, zegt Rouw, die nog af en toe naar haar gereformeerde kerk gaat, en ook daar afknapt op ’het negatieve’. „Ik word er niet vrolijk van dat wij de aarde zo erg zouden hebben verminkt dat zij onleefbaar wordt. Ik geloof daar niks van”, zegt ze.

Met alleen deze redenering hoeven we het niet te doen. Rouw heeft meer ijzers in het vuur. „Ook de meesten aan gene zijde geloven dat niet.” Rouw houdt het op wat haar Ramses verteld heeft. „Ramses zegt never nooit dingen die niet gestaafd zijn door een groot gedeelte van degenen die in de andere wereld leven.”

In allerlei spirituele groepen zijn mensen tegenwoordig bezig met profetieën. Spirituelen geloven dat er een andere wereld is die juist nu contact probeert te leggen om de mensen een hart onder de riem te steken. Over verschillen tussen de uiteenlopende profetieën maakt men zich hier niet druk. Uiteindelijk zal het allemaal wel op hetzelfde neerkomen, al is men zelf niet bij machte dat te zien. Een muggenzifter die daarop let.

Doet het bestaan van anderen die met even groot vertrouwen aannemen wat zij denken te hebben doorgekregen, Rouw nooit twijfelen? „Iedereen die iets meer om zich heen kijkt en nadenkt, kan absoluut weten dat die negatieve ’profetie’ niet klopt. Alles draait om liefde en vertrouwen”, aldus Rouw, die erop aandringt de digitale versie van het boek na gebruik te deleten in verband met mogelijk plagiaat. „Dat vraag ik aan iedereen.”

Rouw heeft nog een laatste troef voor de waarheid van haar profetieën. „Ik ben helderziend, -horend, -voelend, -wetend en -ruikend. Daar komen soms kleine bewijsjes uit. Dan voorspel ik iemand iets wat later uitkomt. Dat bewijst dat wat ik doorkrijg geen onzin is, want dat kon ik niet uit mijn eigen duim zuigen.”

Voorzitter Willem Boonstra van de stichting ’De Bijbel is waar’ (zie artikel linksonder) is niet onder de indruk van Rouws profetie. Hij zegt veel profetieën te horen en te lezen, en met het bijltje te kunnen hakken dat feilloos aantoont welke profetie waar is en welke vals. „Deze profetie is duidelijk vals, want zij stemt niet overeen met de Bijbel.” De Bijbel is wat Boonstra betreft van kaft tot kaft waar, en hij is ervan overtuigd over het instrumentarium te beschikken om deze uit de soms duistere teksten te halen. „Neem Elam, in Jeremia 49. Dat is Iran. Er staat geschreven dat het land verspreid wordt over alle uithoeken der aarde, ’maar in het laatst der dagen zal Ik in het lot van Elam een keer brengen’, zegt God. Die verstrooiing moet in 1978 hebben plaatsgevonden. Nu is het dus zaak goed naar het nieuws te kijken naar tekenen van hun terugkeer.”

Is de profetie van Rouw volgens hem helemaal fantasie? „Niet per se”, zegt hij. „Ik geloof zonder meer dat we hier ook te maken kunnen hebben met de invloed van Satan en zijn demonen.”

Ook in conservatieve christelijke kringen leven allerlei profetieën. En ook die zijn vaak vals, weet Boonstra. „Ik krijg vaak mails en telefoontjes van christenen uit de verschillende kerken die vragen hebben over profetieën waarvan ik kan zeggen dat die niet kloppen.” De Jehova’s Getuigen bijvoorbeeld zitten er volgens Boonstra helemaal naast.

Hoe weet Boonstra dat zo zeker? „De Heilige Geest moet je verstand verlichten. Ik geloof dat je geleid wordt, ook in het niet vooringenomen interpreteren van profetie.”

Het beoordelen van profetieën is geen hoofdbezigheid, benadrukt Boonstra. Dat is ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen ’Jezus Christus als Heer en Verlosser erkennen’.

Gelooft Boonstra werkelijk dat Jezus bijna terugkomt? „Er zijn voldoende aanwijzingen om te zeggen dat de wederkomst nabij is. Die waren er tweeduizend jaar geleden ook al, maar tegenwoordig zitten we er toch nog wel dichterbij. Maar wanneer precies de eindtijd aanbreekt, zul je mij nooit horen zeggen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden