Profbasketballer LeBron James kan vragen wat hij wil

De Amerikaanse profbasketballer LeBron James heeft aangekondigd zijn speelnummer 23 vanaf volgend seizoen op te willen geven uit eerbied voor de initiële topspeler die met dat nu heilige nummer speelde: Michael Jordan.

Het applaus was voor hem en hij wist dat hij een slimme zet had gedaan. Door zijn sociale en ook nederige opstelling gaf hij aan dat hij niet alleen aan zichzelf dacht; een bijna-unicum in de topsportwereld.

James, nog steeds spelend voor zijn eerste NBA-ploeg, de Cleveland Cavs, moet een voorschotje nemen op komende zaken. Hij is na dit seizoen free agent en mag spelen waar hij wil. In kapitalistische termen: hij gaat zijn kunsten vertonen voor de hoogste bieder. Denk dan niet in tonnen of miljoentjes, nee, geschat wordt dat LeBron een jaarsalaris van 50 miljoen kan opstrijken.

Sportmarketeers hebben uitgerekend dat zijn commerciële handelingen goed zullen zijn voor een bedrag tussen de 25 en 30 miljoen per jaar zodat deze nog steeds jonge vent tegen de tachtig miljoen dollar per jaar gaat verdienen. Daar moet je, zeker in de nerveuze crisiswereld van de VS, wel lef voor hebben om dat openlijk uit te spelen en later ook aan de pers te vertellen.

Daarom is James een voorstel gedaan. Het zou goed voor zijn (tot nu ongeschonden) blazoen als hij in de rol van Robin Hood zou treden en tegen de NBA zou zeggen: ik speel voor een dollar. Dat is mijn salaris en ik kan net rondkomen van mijn extra inkomsten.

Omdat, zoals Andre Agassi ons leerde, image alles is proberen imagebuilders een carrièremove voor James te construeren waarmee hij én verwoestend populair blijft én, op termijn, alle revenuen kan binnenhalen die hem toekomen.

Ook binnen de NBA moet de broekriem aangehaald, zo is bekend, maar LeBron valt buiten dat plaatje. Hij kan vragen wat hij wil, hij is de Michael Jordan van heden.

Jordan verwierf zich een fortuin en liep weg uit de sport om zijn droom te verwezenlijken: hij wilde major league honkbal spelen. Dat hij daarin faalde en terugkeerde op het basketbalveld was slechts voeding voor een mooi geschreven saga: Jordan is ’s werelds eerste, rijkste en grootste sportsymbool.

James gaat hem wellicht ooit passeren en wil dat dus niet doen met speelnummer 23. Prima. Aardig.

James heeft echter ook een merkwaardige kriebeling gevoeld: hij wil graag wide-receiver in de NFL spelen, een positie die hij vroeger op high school met verve invulde.

Krijgen we hier een herhaling van loopbaanopbouw? Tot dit moment speelt James onvoorstelbaar goed en gemakkelijk voor zijn eigen Cavs. Ettelijke clubeigenaren in de USA staan echter klaar met grote, volle zakken met geld.

De jonge man die al honderden miljoenen op zijn bankrekening heeft, moet beslissen hoe hij deze positie invulling gaat geven. Graaien of paaien. Enook hij weet dat rijkdom aan het eind van welke rit dan ook niets voorstelt. Hij weet dat een bescheiden opstelling bij contractbesprekingen hem de warmte van het sportpubliek zal opleveren, waarna hij in de jaren die komen megagrote bedragen mag vragen. Insiders verwachten dat hij over drie jaar meer dan honderd miljoen per seizoen binnen zal halen.

Voor de goede verstaander: dat betekent dat hij meer dan een miljoen per wedstrijd zal verdienen. Daar moet je eens over nadenken: meer dan een miljoen per wedstrijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden