Prof voorspelt 'komende jaren wereldwijd grote onrust'

null Beeld reuters
Beeld reuters

De almaar stijgende voedselprijzen zullen de komende jaren wereldwijd tot grote sociale onrust en mogelijk zelfs oorlog leiden. Dat voorspelt wetenschapper Yaneer Bar-Yam in het tijdschrift NewScientist.

Coen Brandhorst

Er zijn volgens Bar-Yam verschillende oorzaken voor de te verwachten onrust. Allereerst is er de speculatie in de handel in (voedsel-) grondstoffen. Na het ineenstorten van de huizenmarkt in de VS stopten speculanten hun miljarden in de relatief kleine markten voor voedsel en delfstoffen, waardoor deze oververhit raakten, met sterk stijgende prijzen tot gevolg, terwijl er eigenlijk geen sprake was van tekorten.

Biobrandstoffen
Daarnaast is er een stijgende vraag naar biobrandstof. Bar-Yam: 'De obsessie met biodiesel, heeft ervoor gezorgd dat 40% van alle gekweekte Amerikaanse mais onttrokken is aan de voedselproductie. Zolang de huizenmarkt zwak blijft en er geld te verdienen met speculatie, heeft dit een desastreuze uitwerking op de voedselprijzen. De prijsontwikkeling ging de afgelopen jaren met pieken en dalen, maar de trend is onmiskenbaar stijgend qua prijs'

Hij vervolgt: 'Stijgende voedselprijzen zijn, met name in armere landen, de ideale voedingsboden voor sociale onrust. In het westen besteedt men ruim minder dan een kwart van het inkomen aan voedsel. In armere landen is dat vaak de helft of meer. Als eerste levensbehoeften onbetaalbaar worden is de economische en politieke stabiliteit het eerste slachtoffer.

Economische crisis
Wanneer professor in complexe theorieën Bar-Yam iets roept over de toekomst van de wereld, heeft hij wel enig recht van spreken. Hij voorspelde vrijwel exact de sociale gevolgen van de economische crisis in 2007.

NewScientist vroeg Bar-Yam tenslotte hoe de sociale voorkomen zou kunnen worden voorkomen. 'Beleggers en speculanten moeten hun verantwoording nemen en zich terugtrekken uit markten waar eerste levensbehoeften worden verhandeld. Daarnaast moeten ook regeringen en consumenten hun eigen belang ondergeschikt maken aan het algemeen belang. Je ziet aan de rellen in Londen hoe weinig er nodig is om enorme problemen te veroorzaken,' aldus Bar-Yam

Professor Yaneer Bar-Yam. Beeld
Professor Yaneer Bar-Yam.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden