Prof. dr. mr. Harry Janssen ('Turbo-Harry') persoonlijk failliet

ENSCHEDE - De Twentse hoogleraar prof. dr. mr. Harry Janssen is door de Almelose rechtbank persoonlijk failliet verklaard. Daarmee is een nieuw, in dit geval dramatisch, hoofdstuk toegevoegd aan het turbulente leven van prof. Janssen - bijgenaamd 'Turbo Harry' - die vooral bekendheid geniet vanwege zijn vele commissariaten en zijn werk als adviseur van ondernemingsraden van bedrijven.

Het faillissement van Janssen is een gevolg van het bankroet van de Holland Hellas Groep in Hengelo, een onderneming waarvan Janssens echtgenote - op papier - directeur was en de hoogleraar zelf als president-commissaris functioneerde. Holland Hellas, producent van onder meer gasveren, bezweek vorig jaar onder een schuldenlast van miljoenen guldens. Janssen stond deels persoonlijk garant. Bovendien had hij destijds in een uiterste poging het bedrijf op de been te houden vreemd kapitaal aangetrokken - 200 000 Duitse marken - van een relatie uit Hengelo. Janssen spreekt van 'risicodragend kapitaal' en de geldschieter over 'een lening'.

De Almelose rechtbank oordeelde dat er inderdaad sprake is van een lening en stemde in met de faillissementsaanvraag, nadat Janssen het geld niet kon of wilde terugbetalen. Het is de zoveelste affaire in de bonte verzameling van incidenten waarin de flamboyante hoogleraar de laatste jaren verzeild is geraakt. Prof. Janssen was de laatste maanden vaste klant bij de Almelose rechtbank. Hij lag voortdurend overhoop met de curatoren in het faillissement van Holland Hellas.

Janssen kwam na het bankroet onder meer op de proppen met een rekening van ruim een miljoen gulden voor verrichte werkzaamheden in Janssen Management Services BV. De curatoren weigerden de vordering te erkennen vanwege het ontbreken van een specificatie, waarna beide partijen de deur platliepen bij de rechtbank in Almelo. Volgens rechtbank-president mr. Dréwes legde Janssen met al zijn procedures onverantwoord veel beslag op de capaciteit van de rechtbank. Daarom werd de in Twente bekende oud-curator mr. Domsdorf benoemd als een soort katalysator tussen Janssen en de rechtbank. Kennelijk uit voorzorg is in het persoonlijk faillissement van Janssen de Rotterdamse topadvocaat mr. E. de Liagre Böhl als curator benoemd.

Janssen verwierf landelijk vooral bekendheid door de maandenlange loopgravenoorlog die hij ruim twee jaar geleden als president-commissaris van het automatiseringsbedrijf Management Share voerde met meerderheidsaandeelhouder Ditcorp. De meerderheidsaandeelhouder wilde onder meer van Janssen af, omdat deze naast zijn royale vergoeding als president-commissaris als interim-manager drieduizend gulden per dag bij Management Share verdiende. Toen Janssen aankondigde duizend UT-studenten een aandeel Management Share cadeau te zullen geven om de aandeelhoudersvergadering in het honderd te laten lopen, greep het universiteitsbestuur in. Het bestuur vond dat Janssen zijn zakelijke activiteiten vermengde met zijn werk aan de universiteit en berispte de hoogleraar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden