Prof. dr. Geertje Lycklama a Nijeholt krijgt ...

Prof. dr. Geertje Lycklama a Nijeholt krijgt volgende maand de Aletta-Jacobsprijs, ingesteld door de Rijksuniversiteit Groningen, die twee jaar geleden voor het eerst werd toegekend aan de econome drs. Marga Bruyn- Hundt. De prijs wordt toegekend aan een vrouw die een voorbeeldfunctie bekleedt, een bijdrage levert aan de vrouwenemancipatie en een universitaire binding heeft. De sociologe Lycklama a Nijeholt is rector aan het Institute for Social Studies in Den Haag en houdt zich in diverse functies al jaren bezig met vrouwenzaken. Na de prijsuitreiking vindt de presentatie plaats van het boek 'Brieven van Aletta H. Jacobs aan de familie Broese van Groenou', gevolgd door de opening van de tentoonstelling 'Dr Aletta Jacobs' zorg voor de wereld.'

Het Osiris Trio, dat bestaat uit Peter Brunt (viool), Larissa Groeneveld (cello) en Ellen Corver (piano), krijgt de Philip Morris Finest Selection '92, in de categorie klassieke muziek. Dat maakte de voorzitter van de (onafhankelijke) raad van advies, Theo Olof, gisteren bekend. De prijstoekenning stelt het trio in staat een CD-opname te maken. Daarnaast zal het worden geholpen bij het binnenhalen van buitenlandse optredens. De winnaars ontvangen bovendien een sculptuur van de kunstenaar Jan Verschoor.

Dr. D. E. H. de Boer is benoemd tot hoogleraar middeleeuwse geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Anne-Marie Beulink treedt in dienst bij het directoraat-generaal internationale samenwerking van het ministerie van buitenlandse zaken en vertrekt zodoende bij medefinancieringsorganisatie Novib, waar zij in het bijzonder belast was met de externe betrekkingen op buitenlands gebied. Als voorzitter van het netwerk van niet-gouvernementele organisaties in relatie met de Europese Gemeenschap - het NGO-EGnetwerk - wordt zij opgevolgd door Henk Zomer, directeur van de Stichting Oecumenische Hulp.

Dr. K. A. Dimadis is aan de Rijksuniversiteit Groningen benoemd tot hoogleraar middel- en nieuwgriekse taal- en letterkunde.

Overleden

De Amerikaanse jazzmusicus Red Callender is zondag, 76 jaar oud, overleden aan kanker. Callender heeft in zijn meer dan 50 jaar durende carriere als jazzbassist, tuba-solist, componist en studiomusicus gespeeld met kopstukken uit de wereld van de jazz als Duke Ellington, Lester Young, Charlie Parker, Dexter Gordon en Benny Goodman. Hij was zowel een virtuoos in polkaklanken als in het genre van de free jazz. De legendarische jazzmusicus Charlie Mingus (1922-1979) bracht Callender het spelen op de bas bij, voor een uurloon van twee dollar. Als jongen van 19 trad hij samen op met Louis Armstrong. Een ander blijk van zijn veelzijdigheid is dat hij met uiteenlopende artiesten gewerkt heeft als Bing Crosby, Art Tatum en Andre Previn. In de jaren '40 maakte hij deel uit van een driemansband rond Erroll Garner, terwijl hij ook speelde met Nat 'King' Cole. Volgens muziekcritici was Red Callender de eerste die de bas zowel als solo-instrument alsook voor het achtergrondritme gebruikte. Als een van de eerste zwarte musici slaagde hij er in de jaren '50 in door te dringen tot de filmstudio's van Hollywood. Hij werkte mee aan een groot aantal film- en tv-produkties.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden