Prof. dr. D. Bootsma, hoogleraar genetica en ...

Prof. dr. D. Bootsma, hoogleraar genetica en hoofd van het instituut genetica van de Erasmusuniversiteit in Rotterdam, krijgt morgen de Antoine Lacassagne-prijs uit handen van de Franse minister van onderzoek. De prijs, ingesteld door de Ligue nationale francaise contre le cancer, de Franse equivalent van het Koningin Wilhelminafonds, wordt toegekend aan onderzoekers die zich bijzonder hebben onderscheiden op het terrein van het kankeronderzoek. Bootsma deelt de prijs met prof. dr. A. Ulrich van de afdeling moleculaire genetica van het Duitse Max Planck-instituut.

Arthur van Dijk is benoemd tot zakelijk leider van het Nationaal Jeugd Orkest. Hij volgt Wim Eilander op, die de zaken heeft waargenomen. Van Dijk was voorheen productieleider bij Opera Forum en projectleider bij de Rotterdamse kunststichting.

Drs. A. H. P. Grotens, de hoofddirecteur van de Nederlandse Gasunie, heeft van de Duitse ambassadeur dr. K. J. Citron de Duitse onderscheiding 'Verdienstkreuz erster Klasse des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland' gekregen. Dit 'vanwege de jarenlange betrekkingen tussen Nederland en Duitsland op het vlak van de aardgasleveranties en vanwege zijn persoonlijke inzet in dat verband'. Grotens gaat per 1 mei met pensioen en drs. G. Verberg is zijn opvolger.

Tijdens de 'NonBroadcast Awards Competition 1991' in New York zijn acht Nederlandse audiovisuele programma's onderscheiden.

Toonder Studio's kreeg vier awards. Aan de wedstrijd deden in totaal 1 576 inzendingen uit 22 landen mee.

Overleden

Op 70-jarige leeftijd is zaterdag de Nederlandse componist Nico Schuyt overleden. Hij schreef orkest- en koorwerken, kamermuziek, liederen en balletten. Van 1964 tot 1970 was hij verantwoordelijk voor de afdeling documentatie van het Documentatie Centrum van Nederlandse Muziek (Donemus). Een jaar later wist hij de eenheid te herstellen binnen het Genootschap van Nederlandse Componisten, nadat de jongere generatie als gevolg van de actie Notenkraker in 1969 massaal het lidmaatschap had opgezegd. Tot 1975 was Schuyt respectievelijk secretaris en voorzitter van het genootschap. Grote inspanningen in actiecomite's, commissies en besturen, bedoeld om bij de overheid erkenning te verkrijgen voor het beroep van componist, resulteerden in 1982 tot de oprichting van het Fonds voor de Scheppende Toonkunst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden