'Proefprojecten Kerkbalans bemoedigend'

UTRECHT (ANP) - Proefprojecten om het aantal donateurs van de kerken te vergroten en de kerkleden die al doneren tot een grotere bijdrage te bewegen, hebben goede resultaten opgeleverd. Op basis daarvan mogen de kerken rekenen op een respons van 10 procent van alle leden die nog niet bijdragen.

Mensen die al bijdragen zouden hun gift met 10 tot 15 procent kunnen verhogen. Dat constateerde Emile Duijsens, algemeen econoom van het bisdom Haarlem en secretaris van de interkerkelijke commissie geldwerving donderdag in Utrecht bij de presentatie van de actie Kerkbalans dit jaar.

Als de verwachtingen uitkomen, zouden de vijf kerken die aan Kerkbalans meedoen op een extra opbrengst van ongeveer 23 miljoen euro mogen rekenen. De kerken zijn de Rooms-Katholieke Kerk, de Protestantse Kerk in Nederland, de Algemene Doopsgezinde Sociëteit, de Remonstrantse Broederschap en de Oud-Katholieke Kerk van Nederland.

Proefprojecten

De kerken hebben de proefprojecten opgezet omdat het aantal geldgevers jaar na jaar afneemt. De opbrengst neemt toe, omdat degenen die wel geven bereid zijn hun bijdrage te verhogen. Daardoor zijn bij de vijf kerken de inkomsten van de plaatselijke kerken van 358 miljoen euro in 2001 tot 384,5 miljoen in 2005 gestegen.

Tijdens de presentatie werden donderdag vier vrijwilligers onderscheiden die zich zeer hebben ingespannen om de bijdragen voor het werk van hun plaatselijke kerk te vergroten. De zogenoemde Kerkbalans Awards werden voor het eerst uitgereikt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden