Proefproces over innen van kinderalimentatie

Van een onzer verslaggeefsters GOUDA - Met een proefproces wil het Clara Wichmann Instituut de chaos aan de kaak stellen bij de inning van kinderalimentatie. Ten minste zevenduizend vrouwen zijn volgens het instituut de dupe van de wanorde bij het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen LBIO.

De vrouwen ontvangen al ruim een jaar geen alimentatie meer voor hun kinderen of slechts zelden. Het regent verder klachten over de slechte bereikbaarheid van het LBIO.

De Haarlemse advocaat mr. M. Verkijk heeft de procedure aangespannen namens een vrouw die inmiddels een achterstand in alimentatie heeft van 12 000 gulden. Ze heeft een beroep op de bijstand moeten doen om haar kinderen te kunnen onderhouden. Volgens Verkijk is dat geen uitzonderlijke situatie. “De meeste vrouwen krijgen gemiddeld 250 gulden alimentatie per kind per maand. Uitgaande van gemiddeld twee kinderen praat je per geval al gauw over duizenden guldens achterstallige alimentatie.”

Van meet af aan zijn er problemen geweest met LBIO, dat vorig jaar maart de inning van kinderalimentatie heeft overgenomen van de negentien raden voor de kinderbescherming. Volgens mr. Verkijk was het oorspronkelijk de bedoeling dat het LBIO, een apart incassobureau van het ministerie van justitie, die taak op 1 januari 1994 zou overnemen. “Maar de eerste twee maanden heeft het LBIO niets kunnen doen, omdat er nog geen gebouw was. Toen het in maart 1994 eindelijk onderdak had gevonden in Gouda, waren er weer problemen om deskundig personeel te vinden. Ook het computersysteem werkte niet naar behoren evenmin als de telefooncentrale. En zo was er telkens iets. Het is van het begin af aan één grote klunzentroep geweest.”

Met steun van het proefprocessenfonds Rechtenvrouw van het Clara Wichmann Instituut heeft mr. Verkijk, die twintig alimentatie-dossiers in behandeling heeft, besloten het er niet langer bij te laten zitten. “Als we nog langer wachten, zijn de alimentatie-achterstanden straks zo hoog opgelopen dat ze niet meer te verhalen zijn.” Een ander nadelig effect kan zijn, vreest Verkijk, dat mannen gaan denken dat ze gemakkelijk onder hun alimentatieverplichting kunnen uitkomen als ze de betaling maar lang genoeg traineren.

Verkijk zegt begrip te hebben voor 'kinderziektes'. “Ik weet ook dat het een ingewikkelde procedure is om onwillige mannen te dwingen geld over te maken. Vaak moet er loonbeslag worden gelegd. Maar als dossiers meer dan een jaar blijven liggen, zonder dat er zelfs maar naar gekeken is, is er iets goed mis. Dat kan echt niet.”

Bij het LBIO was gisteren niemand bereikbaar voor commentaar. De slechte bereikbaarheid is ook een veelgehoorde klacht, zegt Verkijk. Eerder heeft directeur A. Ouwens van het LBIO toegegeven dat er aanloopproblemen zijn geweest. Maar volgens Ouwens is de werkvoorraad sinds vorige zomer structureel afgenomen. “We begonnen met 25 000 zaken, inmiddels zijn dat er 7 000”, aldus de LBIO-directeur eind vorig jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden