Proefproces moet stallen van dieren brandveiliger maken

Dieren in stallen moeten beter worden beschermd tegen brand, vinden Wakker Dier en de brandweer. Daarom komt er een proefproces.

De ene dag rukt de ladderwagen uit om een paar fokzeugen te redden die door een kapot rooster in de drijfmestgoot zijn gevallen. De andere dag zien de spuitgasten voor hun ogen vijfhonderd zeugen verbranden als hun stal in lichterlaaie staat.

„Het is de paradox van onze brandweermannen en -vrouwen”, zegt commandant Koos Scherjon, tot deze maand portefeuillehouder risicobeheersing bij de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR). „Ze assisteren graag als een dier in nood is, maar de wet ziet stallen als industrie, niet als voorziening voor levende wezens. Voor mensen zijn vluchtwegen en brandmelding in een risicovolle omgeving geregeld. Aan de bescherming van dieren worden geen specifieke eisen gesteld.” In 2008 kwamen bij stalbranden al 2760 varkens en 87.000 kippen om.

Wakker Dier start een proefproces om de brandveiligheid voor dieren te laten toetsen. De stichting vraagt de rechtbank in Zutphen om de bouw van een nieuwe stal in het Achterhoekse Sinderen stil te leggen. De bouwvergunning die de gemeente Oude IJsselstreek verleende, voldoet volgens Wakker Dier niet aan de brandveiligheidseisen. De bouwplannen voorzien in één grote ruimte van 2900 vierkante meter en dat mag niet, legt Hanneke van Ormondt uit. „De wettelijke norm is 1000 vierkante meter en stallen mogen sinds vorig jaar uitbreiden tot 2500. Maar veel gemeenten houden zich daar niet aan.”

Met het proefproces vraagt Wakker Dier aandacht voor het steeds groter worden van stallen. De brandweer onderschrijft dat massaliteit de problemen kan vergroten. Scherjon: „In de traditionele landbouw sterven bij een brand minder dieren door de kleinere aantallen, ook het risico ligt lager bij traditionele bouw.”

„Het kan niet zo zijn dat dieren gelijk worden gesteld aan dingen en dat je in een stal met tweeduizend kippen niet eens een brandmelder hoeft op te hangen”, aldus Van Ormondt. „De Partij voor de Dieren heeft er al Kamervragen over gesteld, maar de minister verwijst naar het Bouwbesluit. Aanpassing daarvan vereist langdurige lobby.”

Oude IJsselstreek wacht de uitspraak van de rechter af. „Dierveiligheid is geen toetscriterium voor een bouwvergunning”, zegt gemeentewoordvoerster Marleen Oldenhave.

Een stal met ruim 20.000 kuikens, van een vleeskuikenbedrijf in Gemert. (FOTO MAARTEN HARTMAN)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden