Proef tegen verzuim mbo-scholieren mislukt

Ondanks de aankondiging vorig jaar van onderwijsminister Marja van Bijsterveldt hardnekkige mbo-spijbelaars harder aan te pakken door hun studiefinanciering in te trekken, zijn er niet meer studiefinancieringen ingetrokken. Het afgelopen jaar is bij 39 mbo-scholieren het studiegeld ingetrokken of teruggevorderd. Dat is ongeveer hetzelfde als in voorgaande jaren.

Dat blijkt uit gegevens die het ANP heeft opgevraagd bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) in Groningen. Van Bijsterveldt wilde dat regionale opleidingscentra (roc's) meer gebruik zouden maken van het bestaande instrument om de studiefinanciering van langdurige spijbelaars in te trekken.

Dat die proef geen effect heeft gehad, wil de woordvoerster van de minister niet erkennen. Maar het ministerie onderzoekt nu wel welke financiële prikkels voor spijbelende mbo-leerlingen wél werken. Een woordvoerder van de gemeente Rotterdam zegt dat verzuimaanpak pas echt goed werkt als de leerplicht omhooggaat van 18 naar 23 jaar.

'Rotterdam heeft van meet af aan twijfels geuit over de proef, omdat pas na 6 weken verzuim de studiefinanciering definitief kan worden stopgezet', aldus de woordvoerder. Het was echter wel wethouder Hugo de Jonge van Rotterdam die het verzoek bij de minister indiende om deze proef te starten. De Jonge wilde samen met het ministerie de schooluitval de komende jaren flink terugbrengen, want vooral in de Maasstad gaan relatief veel jongeren zonder diploma van school.

Naar nu blijkt is het aanpakken van hardnekkige spijbelaars niet eenvoudig, omdat jongeren 'precies weten'' hoe de regels werken, weten ze bij de roc's Zadkine en Albeda College, maar ook bij de gemeente. Je kunt pas een studiefinanciering stopzetten als een student 6 weken achtereen niet op school is geweest. Maar dan blijken scholieren gewoon op een van de laatste dagen in die 6 weken even naar school te komen. Dan moeten de verzuimadministrateurs weer opnieuw beginnen met tellen tot 6 weken.

Dat is een van de redenen waarom De Jonge pleit voor het verkorten van die termijn, maar liever nog ziet hij de leerplicht opgeschroefd naar 23 jaar. Dan kunnen notoire spijbelaars gewoon een dwangmaatregel opgelegd krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden