Proef om Rotterdamse scholen veiliger te maken

ROTTERDAM - Vijf Rotterdamse scholengemeenschappen beginnen in september een proef om veiligheid op scholen te verhogen. Er zal beter toezicht worden gehouden op de school en de omgeving en harder worden ingegrepen bij wangedrag.

Ook in het openbaar vervoer van en naar de scholen worden maatregelen genomen. ,,We doen dat niet omdat het wapengebruik op de Rotterdamse scholen uit de hand loopt'', benadrukt Margreet Anceaux van de gemeente. ,,Het wordt ingegeven door een toenemend gevoel van onbehagen van leerlingen en personeel.''

De schooldirecteuren zijn op studiereis naar de VS geweest en zagen daar valhekken, detectiepoorten en andere draconische maatregelen om scholieren in bedwang te houden.

Het project wil dat voor zijn. Anceaux: ,,Je bent er niet met een detectiepoortje bij de school. Iedereen weet waar de risicoplekken zijn. Er zijn plekken in de stad waar leerlingen van verschillende scholen overstappen en elkaar treffen, ook in ongunstige zin. Daar willen we dus meer toezicht.''

Uit enquêtes van de Rotterdamse GG & GD blijkt dat leerlingen zich steeds onveiliger voelen in en rond de school. Bij controles zijn tot nu toe weinig wapens gevonden, maar de leerlingen die wel een wapen mee naar school nemen, zeggen dat juist te doen omdat ze zich niet veilig voelen.

De scholen hebben afgesproken wangedrag en wapengebruik hard aan te pakken. Wie met een mes dreigt op een van de zes scholen, wordt voorgoed naar huis gestuurd. Met de politie zijn afspraken gemaakt voor een uniforme behandeling van aangiftes. Omdat veel problemen zich afspelen op de weg naar school toe, wordt in het openbaar vervoer extra personeel ingezet op bepaalde tijden. Bij problemen met scholieren in bus en tram wordt contact opgenomen met de school.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden