Proef met opslag van CO moet veiligheid aantonen

(Trouw)

In Barendrecht en Geleen komen proefprojecten voor de ondergrondse opslag van het broeikasgas CO2. Hier is 60 miljoen voor uitgetrokken.

In Barendrecht gaat Shell kooldioxide, afkomstig van industriële bedrijven in de Rotterdamse haven, opslaan in uitgeputte aardgasvelden. GTI en DSM starten in Geleen een project voor opslag onder diepe steenkoollagen. Minister Cramer van milieu stelt hier 60 miljoen euro voor beschikbaar.

De technieken voor deze opslag zijn niet nieuw. CO2 wordt nu al voor een deel gescheiden van andere gassen die uit schoorsteenpijpen komen en dan gebruikt voor frisdranken, of in de glastuinbouw. En oliemaatschappijen pompen het gas in hun olie- of gasvelden om zo de laatste restjes brandstof te kunnen winnen.

Nu gaat het om de opslag zelf. Het veld in Barendrecht kan 9 miljoen ton bergen. Een kolencentrale van 1000 megawatt produceert overigens ruim 5 miljoen ton CO2 per jaar. Opslag is niet veel anders dan de omgekeerde weg van gaswinning. Aardgas zit opgesloten in een dichte, geologische formatie en komt er pas uit als er een pijp in wordt geboord. Nu wordt het CO2 via zo’n zelfde pijp teruggepompt en het blijft daar ook omdat diezelfde geologische formatie als een opslagvat werkt.

Wereldwijd zijn er genoeg van dit soort formaties om de komende decennia alle vrijkomende CO2 in op te slaan. Dan gaat het niet alleen om lege olie- of gasvelden, maar vooral om aardlagen die door waterlagen zijn afgesloten.

De ondergrondse opslag is vooral onder omwonenden omstreden, omdat het risico bestaat dat het gas weer vrijkomt. Bijvoorbeeld door een scheur in de geologische formatie of door een breuk bij de inlaatpijp. De kans daarop is erg klein, bovendien wordt het gas in zo’n geval nog door andere aardlagen tegengehouden.

Als het kooldioxide toch aan de oppervlakte komt, kunnen mensen stikken: doordat CO2 zwaarder is dan lucht verdrijft het gas de zuurstof. Zoiets gebeurde in 1986 bij een natuurramp in Kameroen; 1700 mensen stikten. Daar bleef het gas in een dal hangen; de verwachting is dat het in Nederland snel zal verwaaien.

De proefprojecten moeten de veiligheid van CO2-opslag bewijzen en daarmee maatschappelijke acceptatie vergroten. Niet onbelangrijk: ondergrondse opslag is volgens veel deskundigen de enige techniek die op korte termijn de uitstoot van CO2 substantieel kan verminderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden