Proef met herkeuring ex-kankerpatiënten

(Novum) - Mensen die kanker hebben gehad en nu in de WAO zitten, worden mogelijk binnenkort herkeurd door een gespecialiseerde arts. Bij wijze van proef worden volgend jaar verzekeringsartsen extra geschoold, zodat zij mensen met specifieke klachten na een behandeling van kanker beter kunnen beoordelen. Dat meldt de uitkeringsinstantie UWV vrijdag.

Uit wetenschappelijk onderzoek is volgens het UWV gebleken dat veertig procent van de kankerpatiënten kort na de behandeling vermoeidheid ervaart. Vier jaar later heeft een kwart van de patiënten hiervan nog steeds last. Volgens het UWV kunnen keuringsartsen de vermoeidheid op dit moment slecht vaststellen en worden mensen daardoor verkeerd beoordeeld. Vermoeidheid na een behandeling van kanker komt plotseling op, zonder aanwijsbare reden, en wordt als extreem omschreven.

De proef vindt plaats in onder meer het kantoor van het UWV in Hengelo. De uitkeringsinstantie wordt hierbij geholpen door de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). Naast de keuringen door gespecialiseerde artsen bestaat de proef ook uit begeleiding door een gespecialiseerd re-integratiebureau en een revalidatieprogramma voor kankerpatiënten. Als de resultaten van de test positief zijn, worden mogelijk alle keuringsartsen geschoold.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden