Productschap stelt publiek gerust na overlijden van Golden Retriever

Van een onzer verslaggeefsters AMSTERDAM - Honden- en kattenliefhebbers hoeven niet bang te zijn dat hun viervoeter een soort van BSE-achtige ziekte oploopt tijdens de maaltijd.

J. den Hartog van het Productschap voor Veevoeder (VVR) acht het zeer onwaarschijnlijk dat honden- en kattenvoer onveilig is.

Hij zegt dit naar aanleiding van het overlijden van een Golden Retriever in Noorwegen. De hond zou bezweken zijn aan een ziekte die sterke gelijkenis vertoont met de gekke-koeienziekte BSE.

In honden- en kattenvoer wordt in enkele gevallen rundvlees verwerkt, maar volgens Den Hartog wordt dat vlees dermate streng gecontroleerd dat er geen gevaar is voor de gezondheid van kat of hond. Het is alleen afkomstig van goedgekeurde dieren. “De controle is vergelijkbaar met die van de menselijke consumptie.”

Het gesuggereerde verband tussen voer en BSE wordt bovendien gevoed door het feit dat 95 procent van het honden- en kattenvoer in Noorwegen vanuit Engeland wordt geïmporteerd. “Onzin”, vindt Den Hartog. “De Britten stoppen nergens rundvlees meer in sinds de talloze BSE-gevallen daar. Ze zijn doodsbenauwd voor hun reputatie.”

Honden- en kattenvoer bevat allerlei producten van plantaardige en dierlijke oorsprong, onder andere pluimvee, tarweproducten en vis. Het Productschap voor veevoeder controleert of de wettelijke regels op het gebied van veevoeder worden nageleefd.

“We kijken of er geen ongewenste stoffen in zijn verwerkt”, zegt Den Hartog, “en of de etikettering klopt met de inhoud van de blikken. Daarnaast kijken we ook nog naar het hygiënische aspect.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden