Update

Producent Job Gosschalk legt werk neer vanwege grensoverschrijdend gedrag, meerdere acteurs doen aangifte

Job Gosschalk.  Beeld ANP Kippa
Job Gosschalk.Beeld ANP Kippa

Hij gold als een van de grootste namen in de tv- en filmindustrie: Job Gosschalk viel dinsdag van zijn voetstuk nadat hij bekende dat hij grenzen heeft overschreden in zijn omgang met acteurs. Hij legt zijn werkzaamheden per direct neer. Verschillende acteurs hebben aangifte gedaan tegen Gosschalk.

Weekblad De Nieuwe Revu publiceerde voorafgaand aan de publicatie van het nummer van woensdag getuigenissen van enkele acteurs online. Zeven mensen meldden zich met verhalen over Gosschalk, drie van hen wilden meewerken aan het artikel. Zij zeggen door Gosschalk seksueel geïntimideerd te zijn. Etienne Poeder, die de hoofdrol speelde in de musical The Lion King in 2005, zegt dat hij in zijn ondergoed een lied moest zingen voor Gosschalk. 'Hij vertelde me dat ik dat gewoon moest kunnen, ook als hij ter plekke zou gaan staan masturberen', aldus Poeder in De Nieuwe Revu.

Daarop erkende Gosschalk dat hij te ver is gegaan. 'Het klopt dat ik één-op-één met acteurs aan scènes heb gewerkt, ook bij mij thuis', schrijft Gosschalk in een verklaring. 'Het is voorgekomen dat ik daarbij acteurs heb gevraagd hun kleren uit te doen. Ik ben daarbij in een aantal gevallen - besef ik nu - over grenzen gegaan.'

De twee anderen doen anoniem hun verhaal, een van hen zegt dat Gosschalk hem gedrogeerd en betast heeft, wat de regisseur zelf ontkent. ‘Het beeld dat in dit artikel van mij wordt gecreëerd, herken ik niet. Maar als ik mensen heb gekwetst of een pijnlijke herinnering heb bezorgd, spijt mij dat heel erg. Die mensen bied ik graag persoonlijk mijn excuses aan. Met Etienne Poeder ga ik graag in gesprek.’

Kemna schrijft op de website grensoverschrijdend gedrag op geen enkele manier te tolereren. 'We doen er alles aan om dergelijk gedrag te voorkomen en nemen waar nodig maatregelen.' Er is een vertrouwenspersoon aangesteld.

Aangiftes

Meerdere acteurs doen aangifte tegen Job Gosschalk wegens seksuele intimidatie, vertelde Peter R. de Vries vanavond in RTL Boulevard. De Vries was nauw betrokken bij het onderzoek van het showbizzprogramma naar de producent en regisseur. Hij verwacht dat er meer aangiftes volgen.

Gosschalk heeft zich volgens RTL Boulevard in zeker twintig gevallen schuldig gemaakt aan misbruik van zijn functie en positie. Dat gebeurde tussen 2002 en 2015. Het showbizzprogramma sprak de afgelopen weken met meer dan zeventig personen.

Grote naam in de entertainmentindustrie

Gosschalk geldt als een van de machtigste mannen in de Nederlandse entertainmentwereld. Hij begon in 1994 bij Kemna Casting, het grootste castingbureau van Nederland. Hij was betrokken bij de casting van praktisch alle grote film- en televisieproducties in de jaren negentig, zoals de film Antonia en de hitserie Baantjer. In 2000 werd Gosschalk directeur van het castingbureau, in korte tijd verdubbelde hij de omzet. Acht jaar later droeg hij de leiding over aan zijn neef Janusz om als producent en regisseur aan de slag te gaan. Hij maakte onder andere de film Alles is Liefde, waarvoor hij een Gouden Kalf won, de series Het Schaep met de Vijf poten en JEUK!. Recente succesnummers waren de Nederlandse bewerking van het aidsdrama The Normal Heart en Moeder, ik wil bij de revue, de musicalbewerking van de komedie De Marathon die in maart in première ging bleek een gigantische hit. Gosschalk stond bekend als iemand die acteurs kon maken of breken.

Maar daaraan komt nu dus een eind. De musical de Marathon zal gewoon doorspelen, de kerstfilm All You Need Is Love, een samenwerking met RTL die Gosschalk zou regisseren, krijgt een nieuwe regisseur. Wat er gaat gebeuren met de musicalversie van de filmhit All Stars uit 1997 waaraan Gosschalk werkte, is nog niet bekend.

Lees meer op Trouw over #MeToo en seksuele intimidatie

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden