Prodi weer premier, maar onvrede over politieke koehandel in Rome

ROME (AP, Reuters, AFP) - Romano Prodi is gisteren opnieuw geïnstalleerd als premier van Italië. De beurs reageerde opgetogen en de lire schoot omhoog in waarde. Maar werkgevers- en werknemersorganisaties toonden zich furieus over de manier waarop de regeringscoalitie zich andermaal van steun van de communisten heeft verzekerd.

Prodi's Olijfboom-coalitie heeft met de Rifondazione Comunista (RC) een akkoord gesloten dat voorziet in de gedoogsteun van de partij van Fausto Bertinotti voor minstens een jaar. Anders dan de premier had gezegd, zou de begroting voor 1998 - die de communisten vorige week niet wilden steunen - wel worden bijgesteld. Zo wordt er voor 600 miljoen gulden minder bezuinigd op pensioenen. In plaats daarvan wordt dit bedrag 'gevonden' door het tegengaan van belastingvlucht.

Bovendien komt er een wetsvoorstel voor invoering van de 35-urige werkweek in het jaar 2000. Prodi had dat vorige week al aangeboden. Maar toen wees Bertinotti het voorstel af. Andersom wilde de premier niets weten van wijzigingen in zijn aanpak van de pensioenen. De pijn van het herstel van de regering is dus redelijk verdeeld.

Werkgeversorganisatie Confindustria reageerde gisteren echter woedend op Prodi's aanbod van een 35-urige werkweek. “Absoluut absurd en buiten alle logica. Dit is een verschrikkelijke slag voor het land”, oordeelde econoom Innocenzo Cipoletta. “De loonkosten stijgen op een onverantwoorde manier.”

Ook de vakbewegingen waren niet te spreken. Zij vinden het onverteerbaar dat er ten behoeve van een politiek akkoord is gerommeld in de regeling voor de pensioenen. Bovendien willen zij niet dat sociaal beleid via een wet wordt opgelegd, maar dat er met hen wordt onderhandeld. Tot hun ergernis moeten zij nu constateren dat niet zij, maar de communisten van Bertinotti de richting van het beleid bepalen. “Verwarrend en eigenlijk een zootje”, oordeelde Sergio D'Antoni van Cisl.

De beurs in Milaan reageerde echter opgetogen op het einde aan de politieke crisis in Rome. De index schoot ruim 2 procent omhoog, nadat die maandagavond al bijna drie procent had gewonnen op het nieuws over herstel van de samenwerking tussen de regeringscoalitie van Prodi en Bertinotti's communisten. Ook de lire herstelde van het koersverlies van vorige week, toen de RC weigerde nog langer het kabinet te steunen. De positieve sfeer werd vergroot door het goede nieuws uit Brussel dat Italië met een verwacht begrotingstekort van 3,0 procent van het bruto binnenlands product op koers ligt voor deelname aan de Europese economische en monetaire unie in 1999.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden