Prodi wankelt door spellingkwestie

De eerste zitting van de Italiaanse senaat in de nieuwe samenstelling is gisteren chaotisch verlopen. De stemming over een nieuwe voorzitter mondde uit in een klucht.

Van onze redactie buitenland

Romano Prodi, de aanstaande premier die deze maand de verkiezingen maar ternauwernood won, leek aanvankelijk zijn eerste grote test te doorstaan. Het liep anders.

Na twee stemrondes werd eerst de kandidaat van de centrumlinkse leider Prodi tot winnaar uitgeroepen met een marge van een stem. Maar uiteindelijk werd de stemming ongeldig verklaard. Op twee stembiljetten stond de naam van de winnaar verkeerd, Francesco in plaats van Franco Marini.

Deze 73-jarige voormalige vakbondsleider nam het op tegen de omstreden zevenvoudig premier Giulio Andreotti, kandidaat van vertrekkend premier Berlusconi. Andreotti, 87 jaar oud en omschreven als prins van de duisternis, werd in 2004 door het hooggerechtshof vrijgesproken van banden met de maffia, maar alleen omdat de verjaringstermijn was overschreden.

Het tumult in de senaat komt drie weken nadat Prodi's negen partijen tellende coalitie Unione met een historisch klein verschil de verkiezingen won van de rechtse coalitie van Silvio Berlusconi. Overigens heeft Berlusconi zijn verlies nog steeds niet toegegeven.

In de senaat heeft Prodi's blok slechts twee zetels meer dan Berlusconi's Huis van Vrijheden. In het lagerhuis heeft Prodi wel een werkbare meerderheid. Toch gaat het ook daar niet van een leien dakje voor Prodi. De communist Fausto Bertinotti wist gisteren niet de twee derde van de stemmen te behalen die nodig zijn om het lagerhuis te leiden. Waarschijnlijk valt vandaag de beslissing over deze post.

De gang van zaken bevestigt het al voorspelde gebrek aan eenheid in Prodi's coalitie. Ook al weten Marini en Bertinotti alsnog te winnen, dan is het nog maar de vraag of Prodi straks effectief kan regeren. Eerder ontstond er al wrevel over de toekenning van ministersposten. En als Marini senaatsvoorzitter wordt, verliest hij zijn stemrecht, waardoor Prodi's Unione nog maar een meerderheid heeft van één zetel.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden