Processie als opmaat naar tiende 'Sonsbeek'

ARNHEM (ANP) - In Arnhem is zondagmiddag al een voorschot genomen op de tiende aflevering van de legendarische kunsttentoonstelling Sonsbeek, genoemd naar het park waar het in 1949 allemaal begon.

Een processie van een deel van de in het park te exposeren beelden ging door de binnenstad van de Gelderse hoofdstad. Koningin Beatrix opent de tiende Sonsbeek vrijdag officieel. De processie 'Grandeur door de binnenstad' was de opmaat. Grandeur is het thema van Sonsbeek 2008.

Speciaal voor de optocht waren door groepen Arnhemmers 24 gilden gevormd, die allemaal een beeld vergezelden. De kunstwerken die te zwaar waren, werden alleen symbolisch meegevoerd. De gilden hebben wekenlang geoefend onder leiding van Adriaan Luteijn, choreograaf van het in Arnhem gevestigde gezelschap Introdans. Bijna duizend mensen liepen twee uur in echt processietempo in de zinderende hitte. De optocht, die veel belangstellenden trok, werd begeleid door fanfarekorpsen en muziekgezelschappen. De processiemuziek was van Bert Lochs.

Menselijke grootheid

Artistiek directeur van Sonsbeek 2008 Anna Tilroe heeft kunstenaars uit alle delen van de wereld uitgenodigd tijdens de expositie op bijzondere wijze het streven naar menselijke grootsheid te verbeelden. Het wordt een tentoonstelling ,,over de drang, de droom, het conflict en de strijd die aan dit streven zijn verbonden''. De kunst toont Grandeur met een menselijke maat.

Anna Tilroe (1946) is kunstcriticus en publiceert in onder meer NRC Handelsblad. Bij Querido verschenen De blauwe gitaar. Essays over hedendaagse kunst (1990), De huid van de kameleon (1996) en Het blinkende stof (2002).

Geselecteerde kunstenaars

De geselecteerde kunstenaars zijn Alain Séchas, Ana Maria Tavares, Brody Condon, Charlie Roberts, El Anatsui, Eylem Aladogan, Fernando Sánchez Castillo, Gerda Steiner & Jörg Lenzlinger, Hans van Houwelingen, Jean-Michel Othoniel, Johan Creten, Johan Simons, Joseph Sumégné, Lara Schnitger, Marijke van Warmerdam, Matthew Monahan, Michel François, Nindityo Adipurnomo & Mella Jaarsma, Rini Hurkmans, Rona Pondick, Serge Onnen, Stephen Wilks, Thomas Houseago, Tomas Saraceno, Willem Boshoff en Yasue Maetake.

Na de eerste aflevering, nu bijna zestig jaar geleden, was Sonsbeek tot 1958 om de drie jaar, later ongeveer elke zeven jaar. Vanaf 1971 werd echt eigentijdse kunst getoond. Met de expositie van dat jaar, 'Sonsbeek buiten de perken' (letterlijk ook buiten het park), werd voor het eerst een curator aangesteld die zijn eigen stempel kon drukken. Voor die tijd was er telkens een hele jury geweest.

Bekende curatoren waren Wim Beeren en Jan Hoet. Hoets tentoonstelling was Locus Focus in 2001, de laatste tot nu toe. Opvolger Grandeur duurt tot en met 21 september

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden