Proces-Wilders

Opnieuw zaten ze aan tafel, Hans Jansen, Bertus Hendriks en Tom Schalken. Dit keer om te getuigen over de vorige keer dat ze de dis deelden. Die dinertafel stond toen, in mei vorig jaar, bij Midden-Oostenkenner Bertus Hendriks thuis. Hendriks is lid van het Vertigo-gezelschap, een eetclub van een man of acht, waarvan Schalken twee decennia terug een van de oprichters was. De club komt regelmatig bijeen, om te discussiëren over prangende maatschappelijke thema's. Deze keer zou het gaan over de islam, en de club had daarom arabist Jansen uitgenodigd.

De drie waren gisteren opgeroepen om erover te getuigen in het Wilders-proces. Want Schalken is raadsheer bij het gerechtshof in Amsterdam en medeverantwoordelijk voor de beslissing dat Geert Wilders, tegen de wens van het Openbaar Ministerie in, moet worden vervolgd. En Jansen werd, als kenner van islam en Koran, drie dagen na het diner als getuige-deskundige in het Wilders-proces gehoord. Daarom had Schalken nooit bij het diner moeten aanschuiven, vindt Wilders' advocaat Moszkowicz. Schalken zag er juist geen been in om met Jansen aan te zitten, vertelde hij.

In een gespannen sfeer vuurde Moszkowicz een eindeloze reeks vragen op de raadsheer af. "Ik richt mijn antwoorden tot de rechtbank", had die aan het begin van het verhoor gezegd. Dus zat hij met zijn rug naar de raadsman gekeerd, de blik op de rechters gericht.

"Heeft u niet gedacht: het is onverstandig om bij deze getuige-deskundige uit het Wilders-proces aan tafel te zitten?"

"Werd er wijn geschonken aan tafel? Rood en wit? En hoeveel glazen heeft u zelf gedronken?"

"Heeft u de beschikking van het hof waar u aan meeschreef daar aan tafel verdedigd?"

"Wat betekent Vertigo eigenlijk?"

"Heeft u geprobeerd Jansen te overtuigen van de juistheid van de beslissing van het hof?"

Dat laatste heeft hij niet gedaan, vertelde Schalken. "Ik had verwacht dat we een goede islamdiscussie zouden voeren, zoals je mag verwachten als er mensen van enig intellectueel niveau bijeenkomen. Maar Jansen zakte volledig door het ijs. Hij viel mij persoonlijk aan op de beslissing om Wilders te vervolgen. Ik was zeer verbaasd toen bleek dat hij die beslissing niet eens gelezen had."

Jansen, op zijn beurt, vertelde dat hij niet wist dat Schalken er die avond bij zou zijn. "Ik kende die hele man niet." Dat hij, toen hij hoorde van Schalkens rol in het Wilders-proces, het liefst direct vertrokken was. En dat Schalken wel degelijk had geprobeerd om hem van de juistheid van de beslissing van het hof te overtuigen.

Het horen van eerst Jansen en toen Schalken duurde de hele dag. Voor het horen van Hendriks - die al die tijd afgesloten van de buitenwereld in een kamertje moest wachten - was geen tijd meer. Morgen is hij aan de beurt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden