Proces van de eeuw

Op 21 december wordt Willem Holleeder veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf. Hij krijgt die straf voor het afpersen van drie zakenmensen, het leiding geven aan een criminele organisatie, het witwassen van crimineel geld en het plegen van mishandelingen. Aan de uitspraak gaat een maandenlang proces vooraf.

Proces van de eeuw

Het ‘proces van de eeuw’ tegen topcrimineel Willem Holleeder begint maandag 2 april, een paar uur later dan gepland. In de nacht voor aanvang van het proces vinden in de zwaar beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp namelijk explosies plaats. De Bunker raakt aan de achterkant zwaar beschadigd. Er vallen geen gewonden. De zitting wordt alleen voor die dag verplaatst naar een andere locatie.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt Holleeder en zijn vermeende handlangers met name van het stelselmatig afpersen van vier vermogende zakenlieden. Die waren vooral in het vastgoed actief.

Justitie beticht Holleeder ervan dat hij aan het hoofd heeft gestaan van een paar criminele organisaties. Deze groepjes hadden telkens een wisselende samenstelling die het hadden voorzien op de miljoenen van hun slachtoffers. Geweld, bedreiging en intimidatie behoren volgens justitie tot de vaste werkwijze van deze groepen.

Bram Moszkowicz

Het proces en de aanloop daar naartoe wordt naast de beschieting van de rechtszaal in Osdorp gekenmerkt door nog tal van andere incidenten.

Op 16 februari wordt bekend dat vanuit het kantoor van advocaat Bram Moszkowicz stukken zijn gelekt naar de media. Doel hiervan zou zijn geweest om een toenmalige cliënt, de in 2004 vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra, zwart te maken. Advocaat Hans Koets gebruikt deze en andere informatie in een klacht. Deze dient hij namens de erven Endstra in tegen Moszkowicz bij de deken van de Orde van Advocaten.

Moszkowicz doet eind januari aangifte tegen Quote-hoofdredacteur Jort Kelder, nadat deze de getergde strafpleiter onder meer ,,maffiamaatje'' had genoemd. Hij spant tevens een kort geding tegen Kelder aan, in een poging verdere beledigingen aan zijn adres te voorkomen. In een gepeperd vonnis wijst de rechter in februari alle eisen van de advocaat in die procedure van de hand. Moszkowicz gaat in hoger beroep.

Op 19 februari legt Moszkowicz de verdediging van Willem Holleeder neer. Hij acht zich te beschadigd om de belangen van zijn cliënt goed te kunnen verdedigen. De advocaat staat onder druk omdat hij naast Holleeder in het verleden ook Willem Endstra heeft verdedigd. Advocaat Jan-Hein Kuijpers neemt zijn taak over.

Bewijsmateriaal

Er worden allerlei getuigen ondervraagd. Het OM ziet geen noodzaak om twee getuigen van Jan-Hein Kuijpers anoniem te laten horen. Die verklaren volgens de raadsman dat de geliquideerde vastgoedhandelaar Willem Endstra achter een mislukte moordaanslag zat en zelf ook een zakenpartner heeft afgeperst.

De rechtbank luistert ook naar gedeelten van de zogeheten Endstra-tapes, de registratie op band van gesprekken die de vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra in het geheim voerde met de politie. Het gaat om een selectie van ongeveer anderhalf tot twee uur uit een totaal van dertig uur.

Hartproblemen

Holleeder wordt onwel tijdens de zitting op 5 april. Hij wordt met hartproblemen opgenomen in het ziekenhuis en later geopereerd. De rechtbank besluit de zaak op te schorten. Ook het proces tegen zijn medeverdachten wordt stilgelegd. Drie medeverdachten worden op vrije voeten gesteld tot de hervatting van het proces. Eind augustus vraagt Kuijpers of ook Holleeder kan worden vrijgelaten uit voorarrest om beter te kunnen revalideren. Aan dat verzoek wordt niet tegemoetgekomen. Wel wordt het regime in het gevangenisziekenhuis versoepeld.

Op 10 september wordt het megaproces hervat. Holleeder ontkent de beschuldigingen en zegt dat hij ‘gewoon zijn brood probeerde te verdienen’. Hij ontkent elke betrokkenheid bij een afpersing van de in 2005 geliquideerde Kees Houtman.

In oktober wijst de rechtbank een verzoek van Holleeder en zijn advocaat af om nog twee uur geluidsmateriaal van Willem Endstra te beluisteren. Het gaat om heimelijk opgenomen gesprekken tussen Endstra en branchegenoot Harry Pen uit Den Haag.

Bram Zeegers, getuige in de strafzaak tegen Willem Holleeder, wordt in oktober onwel aangetroffen in zijn huis in Amsterdam en overlijdt kort daarna. Doodsoorzaak is een overdosis xtc. De politie houdt de vriendin van Zeegers aan. Eind oktober wordt ze vrijgelaten.

Eis en uitspraak

Het OM laat op 9 november een van de vier afpersingszaken tegen Willem Holleeder vallen. Volgens het OM is er te weinig bewijs dat zakenman John Wijsmuller door crimineel Holleeder is afgeperst.

Het Openbaar Ministerie eist op 12 november twaalf jaar celstraf tegen Holleeder wegens afpersing van drie zakenlieden. Het belangrijkste dossier in de zaak is dat over de in mei 2004 geliquideerde vastgoedhandelaar Willem Endstra. Tegen acht medeverdachten eist het OM straffen van 240 uur taakstraf tot vier jaar gevangenisstraf.

Op 21 december wordt Willem Holleeder veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf. Van de acht medeverdachten werden er vijf veroordeeld. Zij kregen straffen variërend van twee jaar en negen maanden cel tot 240 uur dienstverlening.

Kort na het proces kondigt advocaat Jan-Hein Kuijpers aan dat Holleeder in hoger beroep tegen de negen jaar celstraf zal gaan. Volgens de advocaat heeft zijn cliënt aangeslagen gereageerd op de straf.

Mogelijk hangt Holleeder later ook nog een strafzaak boven het hoofd voor zijn vermeende betrokkenheid bij liquidaties in het criminele milieu.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden