Proces tegen 'Luikse Dutroux' begint maandag

BRUSSEL (ANP) - Voor het assisenhof in Luik begint maandag de rechtszaak tegen de vermoedelijke moordenaar van de stiefzusjes Nathalie Mahy (10) en Stacy Lemmens (7). Zij verdwenen in de nacht van 9 op 10 juni 2006 na een feestje in een Luikse volkswijk.

Na een zenuwslopende zoektocht van bijna drie weken werden ze dood aangetroffen langs een spoorlijn, niet ver van hun huis.

De zaak hield België tot de vondst van de meisjes, op 28 juni, in z'n greep. Abdallah A.O. ontkent elke betrokkenheid bij de verdwijning en de dood van de meisjes. Uit onderzoek is gebleken dat de meisjes zijn gewurgd en dat Nathalie na haar ontvoering seksueel zwaar is misbruikt.

Aanwijzing

De zaak deed aanvankelijk sterk denken aan die van kindermoordenaar Dutroux, met het grote verschil dat er ditmaal geen kritiek was op de autoriteiten. De naar aanleiding van de Dutrouxzaak opgerichte politie-afdeling Vermiste Personen zorgde voor een gerichte, professioneel gecoördineerde zoektocht naar de kinderen, met succes.

De politie kwam A.O. op het spoor nadat zijn vriendin, die werkte in het café waar de ouders van de verdwenen kinderen én A.O. hadden gezeten, verklaarde dat A.O niet thuis was gekomen die nacht. Pas drie dagen later meldde de verdachte zich bij de politie. Onderzoek heeft uitgewezen dat hij de avond van de verdwijningen alcohol en drugs had genomen. Bovendien zijn sporen van haren van Stacy op zijn broek gevonden. Zijn kleren bevatten ook sporen van planten die groeien bij de vindplaats van de overleden meisjes.

Eerdere veroordelingen

A.O. heeft in het verleden als eens vastgezeten wegens drugsbezit, diefstal en verkrachting van minderjarigen.

Het proces zal naar verwachting minstens twaalf dagen gaan duren. Volgens de krant De Morgen wordt het assisenhof voorgezeten door Stéphanie Goux, die ook voorzitter was van het assisenproces van Marc Dutroux in Arlon. Ongeveer honderd getuigen zullen worden opgeroepen in deze rechtszaak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden