Proces tegen Bouterse niet heropend

Nabestaanden Decembermoorden boos

"Een verjaardagsgeschenkje voor Desi Bouterse." Zo noemde een misnoegde nabestaande maandag de beslissing van de Surinaamse krijgsraad het decembermoordenproces niet te heropenen. De beslissing is wederom een meevaller voor de Surinaamse president, tevens hoofdverdachte, die maandag zijn 69ste verjaardag vierde.

De nabestaanden hadden in april bij de krijgsraad erop aangedrongen ondanks de controversiële amnestiewet - twee jaar geleden door het parlement gejaagd om het decembermoordenproces te stuiten - toch door te gaan met de berechting van alle verdachten van de moord op vijftien tegenstanders van het militaire regime in december 1982. De nabestaanden haalden daarvoor inspiratie bij een van de beschuldigden, ex-militair Edgar Ritfeld. Die tekende begin dit jaar succesvol beroep aan tegen de amnestiewet. Ritfeld acht zich onschuldig en wil berecht worden, om zijn naam gezuiverd te zien. De hoogste rechter van Suriname gaf hem gelijk, waardoor zijn zaak vanaf eind volgende maand doorgaat.

Daarop probeerden nabestaanden de krijgsraad zover te krijgen de zaken tegen alle verdachten te heropenen, maar zij vangen nu bot. Krijgsraadvoorzitter Cynthia Valstein-Montnor verklaarde hen niet-ontvankelijk. "De zaak tegen de andere verdachten kan niet worden heropend, omdat zij tegen de schorsing geen beroep hebben aangetekend. Hun strafprocessen blijven dus geschorst, wat een formele eindbeslissing is", sprak ze maandag tijdens een zitting die nog geen tien minuten duurde en amper publieke belangstelling genereerde.

Die schorsing kan enkel worden tenietgedaan mocht het constitutioneel hof de amnestiewet strijdig achten met de Surinaamse grondwet. Alleen: dat hof moet nog opgericht worden. "Nog voor de parlementsverkiezingen van mei 2015 zal het operationeel zijn", beloofde Ricardo Panka, de fractievoorzitter van Bouterses partij, gisteren in de krant De Ware Tijd. Saillant: volgens het wetsontwerp zullen de leden van dat gerechtshof worden gekozen door het Surinaamse parlement. Hetzelfde parlement waar de partij van Bouterse met ruime voorsprong de grootste is.

Opmerkelijk genoeg spreekt Hugo Essed, een raadsman van de nabestaanden, toch van een 'kleine stap vooruit'. Aangezien de zaak tegen één verdachte wel doorgaat, kunnen nabestaanden nog hopen op financiële compensatie. "Al is dat nooit hun doel geweest. Wij willen nog steeds alle schuldigen berecht zien worden", benadrukt hij.

Aangezien het er steeds minder naar uitziet dat dit in Suriname nog zal lukken, startten 59 nabestaanden vorige maand een procedure bij de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). Ze willen Suriname via die weg dwingen de amnestiewet te schrappen. Wederom een zaak van de lange adem, naar verwachting velt de OAS pas binnen twee à drie jaar een oordeel. Bovendien lapte Suriname eerdere veroordelingen deels aan zijn laars.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden