Proces-Simpson vol bloed en emoties

AMSTERDAM - Het moest natuurlijk een keer fout gaan, net zoals bij een voetbalelftal waarin de sterspelers elkaar verdringen om topscorer te worden en ze dus weigeren de bal af te geven.

BERT VAN PANHUIS

Zo rolde in het weekeinde ineens de sterrenploeg aan advocaten die O.J. Simpson (47) bij elkaar had gekocht om hem te verdedigen in het moordproces van de jaren negentig schuimbekkend en vechtend over de straten van Los Angeles. Tot een paar weken terug waren Robert Shapiro en F. Lee Bailey niet allen maten, maar ook maatjes, doch dat is voorbij.

“Een slang” is Bailey volgens Shapiro, die niet meer wil praten met zijn voormalige mentor. “We kunnen niet proberen te slapen met een slang bij ons in bed”, liet hij zich tegenover de Los Angeles Times ontvallen.

Shapiro heeft een tijdje gelden een onderzoek laten instellen naar de handel en wandel van Bailey en daaruit de conclusie getrokken dat de man als een vergiet informatie over de strafzaak lekt naar bevriende kringen in de media en dat hij bovendien de rol van Shapiro tracht te bagatelliseren. Bailey moet weg uit het team, eist Shapiro en de derde jurist van Simpson, Johnny Cochran, zal als scheidsrechter moeten optreden in dit geval der ego's.

Een wat ongelukkig moment, die ruzie, want vandaag begint de behandeling van de zaak, waarin de football-legende beschuldigd wordt van de bloedige moorden met een mes op zijn ex-echtgenote, Nicole Brown Simpson (35), en een vriend van haar, kelner Ron Goldman (25).

Twee willekeurige voorbijgangers troffen Nicole Brown Simpson even na middernacht op maandag 13 juni van het vorig jaar in een plas bloed aan op een tuinpad in Brentwood, een van de sjieke woonwijken van Los Angeles. In de consternatie zagen ze niet dat enkele meters verder een tweede lijk lag, dat van Goldman. De lichamen vertoonden sporen van bruut geweld in de vorm van steekpartijen en van een worsteling.

Vier dagen later meende de politie genoeg aanwijzingen te hebben om tot arrestatie over te gaan van Orenthal James Simpson, een jaar of twintig geleden een van Amerika's befaamdste football-sterren en daarna bekend van de reclame-boodschappen, waarin hij sinaasappelsap en huurauto's aanprees, en van wat bijrolletjes in speelfilms als Naked Gun. Maar O.J. liet zich niet zo gemakkelijk aanhouden en enkele uren later kon heel Amerika via het tv-scherm rechtstreeks getuige zijn van de achtervolging door de politie van Simpsons witte Ford Bronco. Op de viaducten over de Highways en langs de kant van de weg stonden de fans te juichen: Go, juice! Maar Simpson bleek geen dokter Richard Kimball en deze fugitive kon na verloop van tijd worden ingerekend.

Na een langdurig vooronderzoek tijdens de zomermaanden, waarbij ondermeer de politieman en belangrijke getuige a charge, Mark Fuhrman, werd gewraakt wegens rascistisch gedrag en limousine-chauffeur Allan Park verklaarde de verdachte in de nacht van de moord te hebben vervoerd, kon eind september een begin worden gemaakt met de juryvorming. Honderden inwoners van Los Angeles werden doorgelicht en veelal afgewezen of geexcuseerd, maar uiteindelijk was de groep van twaalf gezworenen en hun eventuele vervangers eind vorig jaar kompleet. Het kenmerk: veel zwarte Amerikanen en mensen van Latijn-Amerikaanse afkomst en relatief veel vrouwen. Het Jurylidmaatschap is doorgaans in trek bij avonturiers, maar of het ditmaal een pretje is, valt te bezien.

Om te voorkomen dat de twaalf in hun oordeelvorming worden beinvloed door buitenstaanders, is het de juryleden vanaf gisteren verboden naar nieuws- en actualiteitenprogamma's op de tv te kijken en hetzelfde geldt voor een reeks talkshows. Ook andere nieuwsbronnen zijn taboe.

De jury heeft een soort huisarrest in hun hotelkamers voor de duur van het proces en ze mogen maar een keer in de week bezoek van familie ontvangen. “Het wordt geen picknick”, waarschuwde Lance Ito, de rechter van dienst, hen vorige week.

Bloedsporen zullen een essentieel onderdeel vormen van de bewijslast van de openbare aanklager. In de erste plaats zijn dat de druppels die aangetroffen zijn bij de voetstapafdrukken op het tuinpad. DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat het bloed overeenkomt met dat van Simpson en dat zou erop kunnen wijzen dat hij inderdaad op de plek van het misdrijf is geweest.

Ook is er het bloed op een handschoen, die bij de twee lichamen is gevonden. Het is een mengeling van de bloedgroepen van O.J. en de slachtoffers. De verdediging roept dat politieman Fuhrman de handschoen er moedwillig heeft neergelegd. Ten slotte zal de aanklager haren opvoeren, die op Golmans kleren zijn gevonden en die van Simpson zouden zijn.

Rechter Ito bepaalde gisteren dat het aspect 'geweld in huiselijke kring' mag worden aangesneden. De afgelopen maanden is gebleken dat Simpson zijn vrouw tijdens het huwelijk en ook na de scheiding herhaaldelijk heeft geslagen. Er bestaan banden van telefonische hulpverzoeken aan de politie en vorige week bleek Nicole Brown Simpson enkele dagen voor haar dood de hulp te hebben ingeroepen van de Sojourners, die ondermeer mishandelde vrouwen opvangen.

Eind vorig jaar heeft een vriendin van Nicole, Faye Resnick, een boek gepubliceerd, waarin ze aangeeft dat de ex-sportheld last had van een onbeheerste jaloezie en zijn vrouw met de dood bedreigde. Hij heeft regelmatig gedreigd mannen de kop van hun romp te zullen slaan, als ze zich in de buurt van zijn vrouw zouden wagen. Gezien de publiciteit rond Resnicks boek wordt ze niet als getuige in het proces opgeroepen. De verdediging heeft tot het laatste moment getracht het huiselijk geweld buiten de zaak te houden, omdat haar client dat niet ten laste is gelegd.

Simpson gaat volgende maand, geheel buiten zijn verdediging om, een poging doen de publieke opinie te beinvloeden met de uitgave van een boek onder de titel 'Wat ik wil zeggen'. Hij zegt het idee te hebben opgevat , toen hij tijdens het voorarrest 300.000 brieven kreeg. 'Wat ik wil zeggen' is daar een antwoord op, aldus Simpson.

Sceptici menen dat er banalere redenen zijn om het boek in een oplage van minstens 500.000 exemplaren op de markt te brengen. De verdachte heeft de afgelopen tijd zoveel van vermogen aan de verdediging gespendeerd dat hij de royaltys van het ongetwijfeld als een trein lopende boek hard nodig zal hebben.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden