Proces-Rowena Rikkers / Rowena Rikkers lag gewoon opeens dood op de grond

ZUTPHEN - Rowena lag opeens dood op de grond in de woonkamer. Uit haar mond kwam geel braaksel met bloed. Stiefvader Mike J. en Rowena's moeder, Wanda Rikkers, weten niet waaraan ze is overleden. Tijdens een familie-uitje naar het Dolfinarium gooit J. de kleuter in stukken in het water van het nabijgelegen Veluwemeer.

De verdachten trokken gisteren op de eerste zittingsdag van het proces dat tegen hen is aangespannen eerdere verklaringen over mishandeling en het verminken van het lijkje in.

Het wordt nog knap lastig voor het openbaar ministerie, want aan het lijk is niet meer te zien of het meisje ooit mishandeld is. Ook de rol van de moeder is dubieus. De rechtbank in Zutphen wil dat Wanda Rikkers (26) nogmaals door een psychiater wordt onderzocht en heeft het proces tot oktober uitgesteld.

Tegenover de politie verklaarde Mike J. (33) de kleuter meermalen in de buik te hebben gestompt. Ook zette hij haar 's nachts onder de douche, hield haar nachten wakker en sloot haar -als ze weer eens niet luisterde- op in een hondenhok. Nu trekt hij al deze verklaringen in.

Ook Rowena's moeder kon zich gisteren niet herinneren dat Mike J. haar dochter in de laatste weken van haar leven heeft geslagen. Haar kind was ineens dood, zij was met haar andere dochter in de slaapkamer. De kleuter zou lijden aan bloedarmoede en aan 'herpes simplex'; dat zou de blauwe plekken verklaren. J. heeft haar nog tevergeefs proberen te reanimeren. De 26-jarige vrouw uit Dordrecht gilde om een ambulance, maar dat leek Mike J. geen goed idee. De blauwe plekken van Rowena zouden wijzen op kindermishandeling en ze zouden samen worden gearresteerd, was zijn redenering. Dus 'vouwde hij de kleuter op' en legde haar in de vrieskist.

De rechtbank gaf aan moeite te hebben met het intrekken van de verklaringen.

De rechter: ,,Daarna haalde u haar uit de vrieskist?''

J: ,,Nee, wie wel kan ik niet zeggen.''

Rechter: ,,Maar eerder heeft u daar heel gedetailleerd over verklaard.''

J: ,,Ik neem de straf op me, maar ik was het niet.''

'Ze zat niet altijd onder de blauwe plekken'

De verdachten werden gisteren afzonderlijk door de rechter ondervraagd. Wanda Rikkers, de moeder van de vermoorde kleuter, speelde volgens haar advocaat een passieve rol tijdens de moord.

De vrouw was nauwelijks aangedaan. Volgens de officier van justitie was ze tijdens de verhoren zelfs ontspannen, maakte ze grapjes met de rechercheurs en gaf ze op vragen vlot antwoord. Na binnenkomst spreekt ze de rechter meteen aan.

Rikkers: ,,Ik heb begrepen dat het gereconstrueerde hoofdje van Rowena wordt tentoongesteld in een museum. Daar ben ik het niet mee eens. Niet over de rug van mijn kind.''

Ook draait ze zich tijdens het proces om naar de perstribune en werpt ze de massaal toegestroomde pers toe dat de media de werkelijkheid verdraaien. ,,Zo vaak zat Rowena nou ook niet onder de blauwe plekken. De televisie maakt het écht te gek.''

Mike J. noemt ze een varken, een beest en een klootzak, die ze nooit meer wil zien.

Rechter: ,,We hebben brieven gelezen die u schreef aan de heer J. sinds u gevangenzit. De brieven zijn erg intiem. Ook in het Pieter Baan Centrum waar u beiden bent onderzocht, viel op dat u afstandelijk doet als in aanwezigheid van anderen, maar elkaar opzoekt en intiem bent als niemand het ziet.''

Rowena's moeder geeft aan hem nu eng en agressief te vinden. ,,Je zag niets aan hem. Hij was heel rustig als hij mijn kind sloeg en als hij klaar was, ging hij achter zijn computer zitten, alsof er niets was gebeurd.''

Verder zei Rikkers tot in december te geloven dat Rowena nog gewoon leefde, hoewel ze wist dat ze dagenlang opgevouwen in de vriezer heeft gelegen. Een maand later beviel ze in de gevangenis van zijn kind.

Rikkers heeft J. leren kennen via internet. Rechter: ,,Dus u bent nog steeds rijk aan twee kinderen zoals u in uw contactadvertentie op internet schreef. Alleen is één van die kinderen nu een ander.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden