Update

Proces naziarts 'Dokter Dood' stopgezet

Aribert Heim op een ongedateerde foto. Beeld EPA
Aribert Heim op een ongedateerde foto.Beeld EPA

Het proces tegen de beruchte naziarts Aribert Heim, beter bekend onder zijn bijnaam Dokter Dood, wordt stopgezet. De rechtbank in Baden-Baden zei vrijdag dat uit onderzoek is gebleken dat Heim in Egypte in 1992 aan kanker is gestorven.

Heim (1914) werd aan het begin van de Tweede Wereldoorlog lid van de Waffen-SS. In oktober 1941 werd hij naar concentratiekamp Mauthausen in het huidige Oostenrijk gestuurd, waar hij gruwelijke medische experimenten uitvoerde op gevangenen. Hij deed onderzoek naar pijngevoel en amputeerde bijvoorbeeld ledematen zonder verdoving. Van de huid van sommige slachtoffers zou hij lampenkappen hebben gemaakt. Hij werkte ook in andere kampen.

Na de oorlog werkte Heim als vrouwenarts in de Duitse plaatsen Bad Nauheim en Baden-Baden. Later zou hij naar Egypte zijn verhuisd, waar hij zo'n 30 jaar woonde onder de naam Tarek Hussein Farid. Hij zou zich tot de islam hebben bekeerd.

Nazi-jagers plaatsten vraagtekens bij mediaberichten over Heims dood, die al jaren de ronde doen. Volgens de Duitse recherche bracht nieuw onderzoek uit Egypte nu duidelijkheid over de dood van de nazi. Ook werden onder meer biologische bewijzen en getuigenverklaringen meegenomen. In 2009 durfde de rechtbank na onderzoek in Egypte nog niet de conclusie te trekken dat Heim echt dood was.

Heim stond samen met Alois Brunner bovenaan de lijst met meest gezochte nazimisdadigers van het Simon Wiesenthal Centrum, ondanks het feit dat hij vermoedelijk dood was. Datzelfde geldt voor Brunner, die in de oorlog de assistent was van Adolf Eichmann, de grote man achter de massale deportaties van Joden in de Tweede Wereldoorlog.

Vriendenkring Mauthausen
De stichting Vriendenkring Mauthausen zegt 'verbaasd' te zijn over het sluiten van het dossier van de voormalige kamparts en oorlogsmisdadiger Aribert Heim. Hij was sinds de jaren 60 één van de meest gezochte oorlogsmisdadigers.

De rechtbank in Baden-Baden heeft Heim nu officieel dood verklaard. Volgens de rechtbank is er bewijs voor dat Heim in 1992 in de Egyptische hoofdstad Caïro is overleden. 'Zijn dood is hoe dan ook te laat', zegt Miriam Ohringer (87), voorzitter van de stichting Vriendenkring Mauthausen, waarin de nagedachtenis aan de slachtoffers levend wordt gehouden. 'In Mauthausen werden de mensen vooral persoonlijk gekweld, nog veel erger dan in Auschwitz.'

'Heim had nooit hulp mogen krijgen bij zijn vlucht', zegt Ohringher, die haar jeugdliefde verloor in het kamp Mauthausen. 'Zo zijn heel veel oorlogsmisdadigers aan vervolging ontkomen. En wie weet hoeveel er nog in leven zijn? Het ergste is dat ze nooit spijt hebben betuigd en elders in vrijheid hebben kunnen voortleven.'

De New York Times en televisieomroep ZDF deden gezamenlijk onderzoek naar de verblijfplaats van Aribert Heim. Hij zou in 1992 in Caïro aan darmkanker zijn gestorven. Hij leefde daar onder de schuilnaam Tarek Hussein Farid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden