Proces / 'Marc Dutroux handelde alleen'

ARLON - Het moet afgelopen zijn met die wilde verhalen over een uitgebreid pedofilie- en drugsnetwerk waarin Marc Dutroux de spil was. Dutroux was degene die de twaalfjarige Sabine Dardenne 81 dagen gijzelde en verkrachtte, en hij deed dat vrijwel alleen.

Met die woorden gooide Jean-Philippe Rivière, de advocaat van het door Dutroux mishandelde meisje Sabine Dardenne gisteren in Arlon de knuppel in het hoenderhok. Al zeven weken duurt het proces tegen Marc Dutroux, zijn ex-vrouw Michelle Martin en de medeverdachten Michel Lelièvre en Michel Nihoul. De aanklacht is onder meer het gijzelen, verkrachten en vermoorden van An, Eefje, Julie en Mélissa en het gijzelen en verkrachten van Sabine en Laetitia. Maar er wordt vooral ruzie gemaakt over de vraag of de bende-Dutroux nu een eenzame crimineel met drie ruggengraatloze kompanen was, of een geavanceerd netwerk met vertakkingen tot in de top van het land.

Volgens Rivière toont de getuigenis van Sabine eens temeer aan dat Dutroux een 'geïsoleerde perverseling' was, een notoire crimineel die enkel en alleen uit was op het bevredigen van zijn eigen lusten. Daarmee strijkt Rivière de advocaten van de andere slachtoffers tegen de haren in, want die geloven juist wel dat er hooggeplaatsten in het complot zaten. Dutroux maakt echter driftig gebruik van deze 'netwerktheorie' om de schuld van zich af te schuiven: hij was ook maar onderworpen aan de grillen van anderen, mensen die hem dwongen meisjes te ontvoeren en voortdurend met de dood bedreigden.

Het verhaal lijkt tegelijkertijd het drama en de redding te zijn geweest van Sabine, zo bleek gisteren tijdens het verhoor van de jonge vrouw die zij nu is. Ze getuigde van de voortdurende doodsangst waaronder ze haar mishandeling onderging. Maar het was diezelfde doodsangst die haar overeind hield. Want, zo hield Dutroux haar constant voor, hij beschermde haar tegen zijn 'chef' die op haar aasde om haar op gruwelijke wijze te kunnen vermoorden.

Haar opsluiting en mishandeling hebben Sabine een trauma bezorgd waar ze volgens haar psychologen nooit van zal genezen. Maar iedereen was gisteren getroffen door de moed die ze tentoonspreidde in de eerste confrontatie met Dutroux sinds acht jaar. Vooral toen ze haar hoofd oprichtte en hem aankeek, en die vraag stelde die haar al acht jaar obsedeert: ,,Waarom heb je me eigenlijk niet vermoord?''

Paul Marchal en Patricia Martin, ouders van de slachtoffers An en Laetitia van de bende-Dutroux, werden gisteren in de rechtszaal onwel. Ze moesten voor behandeling naar het ziekenhuis. Oververmoeidheid, luidde de diagnose.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden