Proces Jasper S. niet opgenomen uit respect voor Marianne

Bauke Vaatstra, de vader van de vermoorde Marianne Vaatstra. Beeld anp
Bauke Vaatstra, de vader van de vermoorde Marianne Vaatstra.Beeld anp

Uit respect voor Marianne Vaatstra wordt niet de hele rechtszaak tegen Jasper S. opgenomen en uitgezonden. De rechtbank in Leeuwarden denkt 'met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid' te weten dat Marianne niet zou hebben gewild dat alle details in beeld en geluid vastgelegd zouden worden.

Redactie

Marianne Vaatstra was 16 jaar toen ze in 1999 werd verkracht en vermoord. Pas onlangs is de vermoedelijke dader, Jasper S., ontmaskerd door DNA-onderzoek. S. staat volgende week donderdag voor de rechter in Leeuwarden. Omrop Fryslân wilde zoveel mogelijk van de rechtszaak, inclusief de stem van de verdachte, opnemen en uitzenden.

Nu blijven die opnames beperkt tot de opkomst van de rechtbank, de voordracht van de zaak door de aanklager, het requisitoir en het pleidooi van de advocaat. Die worden met een vertraging van een kwartier uitgezonden, zodat eventuele incidenten in de rechtszaal eruit zijn te filteren. Per 1 maart is de persrichtlijn van de rechtbanken en gerechtshoven versoepeld en mogen beeld en geluid van strafrechtszaken in principe worden vastgelegd, tenzij de rechter anders beslist.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden