Proces-Holleeder krijgt ordinair tintje

Willem Holleeder en zijn advocaat Robert Malewicz in de rechtbank van Amsterdam Osdorp vorige week tijdens het getuigenverhoor van zijn zus Astrid Holleeder.   Beeld ANP
Willem Holleeder en zijn advocaat Robert Malewicz in de rechtbank van Amsterdam Osdorp vorige week tijdens het getuigenverhoor van zijn zus Astrid Holleeder.Beeld ANP

"Hier spreek ik de waarheid, dat zweer ik op de dood van mijn kind en kleinkinderen", roept Astrid Holleeder vanuit haar geblindeerde cabine. "En ik zweer op alle kinderen van de wereld dat jij een leugenaar bent", klinkt het onderkoeld nog geen tien meter bij haar vandaan. "Gevaar, gevaar, gevaar", is Astrids antwoord.

Han Koch

Het is de enige verbale krachtmeting in de rechtszaal tussen de van moord verdachte Willem Holleeder en getuige en zus Astrid. De laatste hanteert met een zekere regelmaat de wijsheid van de rechtszaal dat je 'een leugen niet kunt onthouden' en de waarheid dus wel.

Op de derde dag van het verhoor van Astrid ging het vooral over haar betrouwbaarheid. Zij en haar zuster Sonja hebben op stevige schaal gelogen over de 8,3 miljoen gulden die nog overbleef van het losgeld van de Heineken-ontvoering (november 1983). Het geld werd door de beide Heineken-ontvoerders Cor van Hout en Willem Holleeder gestoken in de Alkmaarse prostitutie en de gokhallen op de Amsterdamse wallen.

Niemand mocht weten waar het geld van de ontvoering was gebleven, de politie niet, de Belastingdienst niet, niemand. Willem wenste zijn investeringen in de gokhallen niet kwijt te raken. Astrid en Sonja logen zelfs onder ede tegen de politie als zij moesten verklaren over de investeringen. Astrid: "Als je moet kiezen tussen Wim in je nek of justitie dan kies je voor justitie. We hebben ons kapotgelogen."

Tien miljoen

De Achterdam, de Alkmaarse prostitutiebuurt, is in 2003 door Sonja Holleeder verkocht voor 1,3 miljoen euro. Volgens Willem Holleeder is dat bedrag veel te laag, het had tien miljoen moeten zijn. Dat zegt nu ook de familie van de in januari 2003 overhoopgeschoten Cor van Hout. Broer Ad van Hout bekritiseerde onlangs Sonja Holleeder. Zij zou de erven Van Hout te kort hebben gedaan.

Astrid haalde over de hoofden van de rechters heen vol uit naar Ad van Hout. "Een leugenaar die in zijn leven niet veel meer heeft gedaan dan op de bank zitten en tv kijken. Ja, je mag onder uit de zak krijgen als je bij een vrouwtje geld wil gaan halen", licht Astrid haar uithaal toe. "Iedereen moest geld hebben na de dood van Cor."

Ordinaire fase

De ondervraging van Astrid had vanochtend ook een ordinaire fase. Ze werd ondervraagd over haar relaties in het criminele milieu. Relaties die nuttig waren bij het beheren van de investeringen.

Wat voor relatie had ze met Johan V., beter bekend onder zijn bijnaam De Hakkelaar? In 2012 werd hij bij een inval in haar woning opgepakt. "Maar hebben zij mij met hem zien neuken dan? Hij zat bij mij aan de koffie, ik ga vroeg de deur uit. Hij huurde een woning en we waren samen een business aan het opzetten. En we maakten muziek. Ik kan namelijk heel goed zingen en hij kan goed gitaarspelen. Tenminste dat vinden we van elkaar. En oog voor de schoonheid van de natuur, dat heb ik ook van hem."

Lees hier wie Astrid Holleeder aanwijst als de daders van de moord op Cor van Hout
en over
de vele rollen die Astrid Holleeder heeft gespeeld tijdens het proces tegen haar broer Willem

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden