Proces Decembermoorden hervat

Besluit van het Surinaamse Hof van Justitie om vervolging van Bouterse voort te zetten, komt als verrassing

Het Surinaamse Openbaar Ministerie moet toch doorgaan met de vervolging van Desi Bouterse als hoofdverdachte van de Decembermoorden, de standrechtelijke executie van vijftien tegenstanders van zijn militaire regime in 1982. Ook de strafzaken tegen alle andere verdachten moeten worden voortgezet. Dat besluit nam het Hof van Justitie naar aanleiding van een klacht van nabestaanden, zo meldden Surinaamse media gisteren.

Details ontbreken voorlopig, net als een geschreven vonnis, maar het nieuws wordt tegenover Trouw bevestigd door het advocatenteam van de nabestaanden.

Het besluit van het Hof - het hoogste rechterlijke instituut van het land - is een enorme verrassing. Sinds het parlement van Suriname in april 2012 een omstreden amnestiewet goedkeurde, lag het strafproces zo goed als stil. Het zag er niet naar uit dat daar snel verandering in zou komen. De laatste zitting dateert alweer van maart.

Het OM vond namelijk dat het niet kon doorgaan met de zaak tegen Bouterse voordat een speciaal hof de amnestiewet had getoetst aan de grondwet van Suriname. Alleen moest zo'n grondwettelijk hof van nul af aan worden ingesteld, waardoor de strafzaak de facto jarenlang dreigde te duren.

De nabestaanden deponeerden in mei daarom bij het Hof van Justitie de klacht dat het OM zich niet tot het uiterste had ingezet om Bouterse vervolgd te krijgen. Het Hof van Justitie, dat gisteren niet bereikbaar was voor commentaar, heeft de nabestaanden nu gelijk gegeven.

Hugo Essed, een van hun advocaten, houdt een slag om de arm tot hij het vonnis daadwerkelijk heeft ontvangen. "Als het allemaal klopt, dan is dit een overwinning voor de rechtsstaat", zegt hij. Irvin Kanhai, de advocaat van Bouterse, zei gisteren niet inhoudelijk op het nieuws te willen reageren voor hij het vonnis had kunnen lezen.

Het is voorlopig onduidelijk op grond waarvan de nabestaanden gelijk hebben gekregen. Het is mogelijk dat de rechter de amnestiewet bij gebrek aan een constitutioneel hof zélf heeft getoetst aan de grondwet. Het kan ook zijn dat de rechter heeft gekeken naar internationale mensenrechtenverdragen waaraan het land gebonden is. Dat Suriname vorige maand nog onverbloemd op de vingers werd getikt door het mensenrechtencomité van de Verenigde Naties, dat in een rapport stelde dat Suriname de amnestiewet meteen moest intrekken, kan daarbij een rol hebben gespeeld.

Het besluit van het Hof staat los van het gesprek dat wetenschapper en publicist Dew Baboeram (alias Sandew Hira) afgelopen weekeinde nog met Bouterse had over de Decembermoorden. Baboeram, zelf nabestaande, voert momenteel een eigen onderzoek uit naar alle mensenrechtenschendingen in Suriname sinds 1980.

Bouterse was bereid aan zijn onderzoek mee te werken, maar hield tijdens het gesprek vol nooit mensen te hebben vermoord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden