Proces Bouterse begint zonder hoofdverdachte

Het proces tegen Dési Bouterse en zijn medeverdachten van de Decembermoorden in Fort Zeelandia is begonnen. Het gaat naar verwachting anderhalf jaar duren.

Onder zware veiligheidsmaatregelen is gisteren op een marinebasis even buiten Paramaribo het historische proces begonnen over de Decembermoorden. De hoofdverdachte, de Surinaamse oud-legerleider Dési Bouterse, liet verstek gaan bij de opening van de zaak tegen hem en 24 medeverdachten.

De marinebasis was zwaar beveiligd. Er waren twee checkpoints met zwaarbewapende militairen op de toegangsweg. Ook op de basis zelf hielden veel agenten en militairen met kogelvrije vesten een oogje in het zeil. Op de nabijgelegen Surinamerivier voer een patrouilleboot.

Minister van justitie Chan Santokhi had woensdag gewaarschuwd dat Bouterse onder meer met het oog op het begin van het proces aanslagen in Suriname voorbereidt om het land zo te destabiliseren. De oud-legerleider zou uit zijn op een machtsovername in het land.

Bouterse heeft zelf altijd ontkend dat hij in Fort Zeelandia was toen de executies plaatsvonden. Er zijn verklaringen die aan zouden geven dat hij daar wel degelijk was. ook heeft hij steeds bezworen geen stap te zetten in de speciale rechtszaal die voor het ’Surinaamse proces van de eeuw’ is ingericht. Advocaat Irwin Kanhai was wel aanwezig toen de rechtszaak begon.

Van de 25 verdachten kwamen er gisteren slechts negen opdagen: vijf burgers en vier militairen meldden zich in de marinebasis. Na het begin van de zitting betwistte Bouterse’s advocaat de bevoegdheid van de krijgsraad. Hij stelde dat Bouterse feitelijk ook gezag- en ambtsdrager is geweest en daarmee destijds regeermacht had. „Hij vervulde daarmee bestuurlijke en politieke taken”, aldus Kanhai. Volgens hem zou de zaak daarom door het Hof van Justitie moeten worden behandeld. Behandeling door de krijgsraad zou in strijd met de grondwet zijn.

De aanklager, auditeur-generaal John Mohammedamin, wees erop dat Bouterse ten tijde van de Decembermoorden bevelhebber van het nationale leger was. Wat Mohammedamin betreft kan Bouterse dus wel degelijk door de krijgsraad worden berecht. „Uit niets is gebleken dat Bouterse minister, onderminister of parlementariër is geweest”, stelde de aanklager.

De krijgsraad heeft het proces verdaagd tot 17 december.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden