Problemen dreigen bij aflossingsvrij lenen

Huiseigenaren maken zich niet echt zorgen over hun hypotheeklasten als ze gepensioneerd zijn, aldus een enquête van Eigen Huis. Beeld ANP XTRA
Huiseigenaren maken zich niet echt zorgen over hun hypotheeklasten als ze gepensioneerd zijn, aldus een enquête van Eigen Huis.Beeld ANP XTRA

Woningbezitters realiseren zich niet altijd dat ze grote betalingsproblemen kunnen krijgen door niet af te lossen, aldus onderzoekers.

Jeannine Julen

Een groep woningbezitters met een aflossingsvrije hypotheek is hoogstwaarschijnlijk niet in staat de lening af te lossen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Rabobank en budgetvoorlichter Nibud. Het zijn vooral 55- tot 65-jarigen die een aflossingsvrije hypotheek hebben. De groep daarvan met een netto inkomen van nog geen 1500 euro in de maand en een kleine spaarpot wordt waarschijnlijk het hardst geraakt.

"Het is nog niet gezegd dat dit verschijnsel een probleem zal vormen, maar we moeten pessimistisch het verhaal in gaan. Dit zou problematisch kunnen worden", zegt woningmarktonderzoeker Christian Lennartz van de Rabobank.

Hogere maandlasten

Hoe groot de groep is die de financiële middelen niet heeft om af te lossen, weet niemand, zegt Lennartz. "Alleen De Nederlandsche Bank zou dat kunnen achterhalen." Of hun financiële ongemakken echt een probleem gaan vormen, wordt over krap tien jaar duidelijk. Dan loopt de termijn af van de eerste aflossingsvrije hypotheken die begin deze eeuw zijn afgesloten. De grootste bups loopt af tussen 2035 en 2040.

Voor woningbezitters zonder aflossingsplicht betekent dit hogere maandlasten. Van de hypotheekrenteaftrek mogen ze na dertig jaar geen gebruik meer maken. En hun schuld moet nog worden afgelost. Gemiddeld gaat het om 83.000 euro per persoon, rekende online hypotheekadviseur ikbenfrits uit. Een reëel gevolg: rekeningen die niet meer kunnen worden betaald.

Maar grote zorgen hebben deze woningeigenaren niet, blijkt uit een recent afgenomen enquête van de Vereniging Eigen Huis. Slechts 2 procent vreest de lasten niet meer te kunnen dragen zodra het pensioen voor de deur staat.

Relaxte houding

Nog eens 82 procent maakt zich helemaal geen zorgen over zijn aflossingsvrije hypotheek. En de hypotheek omzetten in een variant waarin wel wordt afgelost? Driekwart van de geënquêteerden heeft het niet eens overwogen.

Die relaxte houding van veel woningbezitters baart onderzoeker Lennartz zorgen. Veel mensen leven in de veronderstelling dat ze wel een lening kunnen afsluiten om de overgebleven hypotheekschuld af te lossen, zegt hij. "Maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Soms is het inkomen van deze mensen niet toereikend om een lening af te sluiten."

Lukt een nieuwe lening niet, dan kan het huis altijd nog in de verkoop, denkt een grote groep woningbezitters ook. De overwaarde wordt dan gebruikt om de schuld af te lossen, is het idee.

Dat is riskant, stelt Lennartz: "Je weet niet in wat voor woningmarkt je terechtkomt als je jouw huis wil verkopen. Nu al gaan er verhalen dat er over een paar jaar een woningmarktcrisis zal ontstaan doordat mensen met een aflossingsvrije hypotheek massaal hun huis op de markt zetten. Dat doet de prijzen dalen."

Wachtlijsten

En, is de vraag die de onderzoeker opwerpt, waarheen te gaan als het huis is verkocht? "Een sociale huurwoning waar enorme wachtlijsten voor zijn? Of de vrijehuursector waar de prijzen hoog zijn?"

Het is niet alleen een kwestie van niet kunnen betalen, constateren het Nibud en de Rabobank. De onderzoeksresultaten wekken ook de indruk dat er een groep woningbezitters is die niet wíl aflossen. Lennartz doelt dan op de mensen die begin deze eeuw hun aflossingshypotheek hebben omgezet in een aflossingsvrije.

"Om boten te kopen, minstens een keer per week uit eten te gaan of andere leuke dingen te doen met het geld." Sparen doen ze net als huurders en woningbezitters zonder hypotheekschuld minder graag. Ook van deze groep is de omvang onduidelijk.

Wat wel bekend is, is dat het merendeel van de Nederlandse hypotheekschuld op naam staat van mensen met een aflossingsvrije hypotheek. Hoe te voorkomen dat een deel van deze woningeigenaren afstevent op een periode met gigantische betalingsproblemen? De onderzoekers hebben geen kant-en-klaar antwoord.

"Meer doen dan bewustwording creëren over de risico's kun je niet. Deze mensen hebben in hun contract met de bank staan dat ze niet af hoeven lossen. Dus ze dwingen dat wel te doen, gaat niet."

Deze tekst is aangepast: de gemiddelde schuld van 83.000 euro per persoon werd niet berekend door het Nibud, maar door ikbenfrits.

Lees ook:

Lekker op reis van uw vakantiegeld of als appeltje voor de dorst?

Een kwart van de Nederlanders besteedt vakantiegeld liever aan investeren of aflossen, dan aan reizen.

Kopers en banken vragen taxateurs om een zo hoog mogelijke huizenprijs - en krijgen die steeds vaker

De onafhankelijkheid van taxateurs staat onder druk. Ze worden door banken, consumenten en hypotheekadviseurs onder druk gezet om de waarde van koophuizen zo hoog mogelijk in te schatten.

De Nederlandsche Bank is blij met beperking van de hypotheekrenteaftrek

Ruim de helft van de uitstaande hypotheekschuld bestaat nog altijd uit leningen waarop niet wordt afgelost. De president van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot maakt zich daar zorgen over.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden