Problemen bij UWV verschuiven van plek

Werkzoekenden bij het Werkplein van het UWV in Amsterdam. Beeld anp

Het is het UWV gelukt om de achterstand bij het herkeuren van arbeidsongeschikten weg te werken. Maar elders loopt de werkvoorraad juist op.

Er was een forse eindsprint nodig. De artsen van het UWV verzetten in november en december vorig jaar ongeveer twee keer zoveel werk als in de andere maanden. Het zorgde voor een vrolijk groen blokje in een intern UWV-rapport bij het behaalde aantal herbeoordelingen van arbeidsongeschikten. De UWV-top kon met opgeheven hoofd naar minister Lodewijk Asscher van sociale zaken.

De minister had begin 2016 geëist dat de grote werkvoorraden bij het UWV zouden krimpen. Hij sommeerde de uitkeringsorganisatie 10 miljoen euro vrij te maken om de 10.000 arbeidsongeschikten die al jaren wachten op een medische herbeoordeling eindelijk te helpen.

Asscher droeg het UWV ook op om circa vijftig extra verzekeringsartsen aan te trekken. Bovendien moesten de artsen meer ondersteuning krijgen bij het administratieve werk, zodat zij meer tijd zouden overhouden voor de medische keuringen.

Het zag er tot november somber uit. In de eerste acht maanden werden er zelfs minder mensen opgeroepen voor een herbeoordeling dan in het jaar ervoor. Het UWV voerde daarom een vrijwillige overwerkregeling in voor alle artsen. Hen werd gevraagd om meer uren te draaien, desnoods op zaterdag, tegen een hogere beloning. De productie schoot omhoog.

Dat bracht de achterstand, waarover flinke commotie was in de Tweede Kamer, terug van 10.000 naar ruim 4000 herbeoordelingen. ‘Een enorme prestatie’, noemt het UWV dit in een intern verslag dat Trouw in handen heeft. Vooral omdat het complexe herkeuringen betrof. De artsen moesten zich buigen over mensen met wie al jaren geen contact was.

Gewone voorraad

Als er naar het totaal van gerealiseerde herbeoordelingen in 2016 wordt gekeken, zijn de cijfers minder positief. In het hele jaar zijn er maar 2000 meer herbeoordelingen gedaan dan in het jaar ervoor. De ‘granieten voorraad’ nam af, maar de ‘gewone voorraad’ is weer licht gegroeid. Het duurde door aanloopproblemen best lang om de nieuwe artsen goed in te zetten, luidt de verklaring van het UWV. Ook is het inzetten van ondersteunend personeel mislukt, tot grote frustratie van Novag, de vakbond van verzekeringsartsen.

De bond staakte in januari het overleg met het UWV-bestuur, omdat ze vindt dat de organisatie te weinig doet om de problemen bij de herbeoordelingen op te lossen. “Er is een capaciteitsprobleem”, zei Novag-voorzitter Wim van Pelt onlangs op BNR Nieuwsradio. “. Tja, dan valt er dus weinig te bespreken.”

Niet alleen blijkt uit de interne stukken dat de wachtlijst gewone herbeoordelingen groter is geworden, ook ontstaan er achterstanden bij andere werkzaamheden. Het is dus de vraag of minister Asscher tevreden blijft als hij het hele document leest en de vele rode blokjes achter andere doelstellingen ziet staan. Zo moeten er nog 10.000 nieuwe aanvragen voor een WIA-uitkering (voorheen WAO) worden verwerkt. ‘Een historisch aantal’, noemt de UWV-directie dit.

Het UWV beoordeelt ook of mensen in de Ziektewet na een jaar ziekte weer (deels) kunnen werken. Deze keuring krijgt momenteel minder prioriteit, zodat de artsen elders kunnen worden ingezet. Dat is, benadrukt het UWV, wel volledig in overleg gegaan met het ministerie. Hierdoor is een achterstand ontstaan van 14.000 beoordelingen in de Ziektewet. ‘Ongekend hoog’, aldus de UWV-directie. “Dat was niet zo ingeschat.”

De directie meldt op een pagina die voornamelijk alarmerende rode blokjes laat zien, dat er “innovatieve en onorthodoxe maatregelen nodig zijn om de voorraden naar een beheersbaar niveau te brengen”.

Zo blijft de uitkeringsorganisatie achter de feiten aanlopen. Het UWV concludeert dat ‘er nog veel werk aan de winkel is’, en besluit het verslag met de woorden: “Het wordt een uitdagend jaar.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden